Sök

Trump-kaos eller fortsatt succé? Så blir techåret på börsen 2017

NasdaqStockholmsbörsen

Foto: TT/AP

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Det är inte helt självklart att 2017 blir ett lika starkt börsår som det vi lämnar bakom oss.

2016 blev på många sätt ett succéår för de svenska techbolagen som tog klivet in på börserna. I vår kartläggning står det klart att de nynoterade bolagen i snitt ökat sitt värde med 50 procent under förra året - vilket kan jämföras med index för samtliga aktier på Nasdaq i Stockholm som ligger på plus 6,28 procent.

Allt fler innovativa bolag har också börjat se börsen som ett alternativ, enligt Adam Kostyál, europeisk noteringchef på Nasdaq:

"Fler investerare, pensionsfonder och liknande vill investera i teknikbolag. Det gör att bolagen ofta får ett bra bemötande när de tittar på börsen, i form av bra värdering och en bra ägarbas”, säger han.

Men att 2017 kommer bli lika framgångsrikt sett till värderingar, noteringar och värdeökningar är långt ifrån självklart. I samband med Brexit varnades det för reaktioner på den svenska börsen och många, däribland Breakits Stefan Lundell, lyfte också ett varningens finger efter att Donald Trump valts till president i USA:

“När risken på marknaden ökar kräver investerarna en högre riskpremie vilket i förlängningen sänker priset på aktier”, skrev han bland annat dagen efter valet.

Så sent som i tisdags vittnade också Oscar Ingdahl, tidigare chef för revisionsjätten PWC:s grupp för kommersiell due diligence i samband med förvärv och numera ansvarig för Paradox-grundarens nya investmentbolag, om en mättnad på börsen:

"Fönstret för börsnoteringar är fortfarande öppet men man såg före jul att marknaden blivit lite mer petig och inte handlar upp allt som noteras. Det är svårare att notera ett bolag nu än det var tidigare i höstas”, sade han i en intervju med Breakit.

Adam Kostyál på Nasdaq tror dock att Sverige är inne i en “längre cykel av positiv börs”, inte minst för att allt fler investerare och entreprenörer har blivit medvetna om fördelarna med börsen.

“Vi är självklart inte immuna mot makroekonomiska svängningar, men det finns förutsättningar för att den här trenden ska fortsätta. Vi ser ett markant intresse och ser inga tecken på avmattning de kommande sex månaderna”, säger han.

Många svenska bolag ligger också i startgroparna att noteras nästa år. Inte minst noteringen av Spotify, som förmodligen kommer att ske på New York-börsen (med en eventuell parallellnotering i Stockholm) i november, är en av de hetaste börssnackisarna.

Nasdaq kommenterar inte enskilda bolag, men Adam Kostyál håller med om att det finns en nervositet över hur länge den positiva trenden ska hålla i sig.

“Det kanske gör vissa mer avvaktande. Men samtidigt finns det fler investerare än någonsin och ett gediget intresse för den här tillväxtvågen”, säger han.

Hur tror du att Brexit och Trump kommer påverka riskviljan nästa år?

“Det är klart att det är en oroligare marknad, både Storbritannien och USA är viktiga marknader för våra nordiska bolag. Men ett annat perspektiv är att London tappat lite momentum och kanske inte är en lika naturlig finansiell marknadsplats längre. Det ger en möjlighet för Stockholm att sticka ut”.

“Eftersom vår marknad i Stockholm är så aktiv ser vi ett ökat intresse internationellt för noteringar här. Vi för en dialog med fler och fler internationella bolag, främst inom olika tillväxtsektorer. På kort sikt har Brexit och Trump tillfört en aktiv och stabil marknad i Stockholm. På lång sikt är det däremot för tidigt att säga vad det blir för konsekvenser”, säger han.

Läs mer