Daniel Ek kommunicerar i sann Sovjet-anda - och Gunilla Herlitz nya jobb

Breakit - Daniel Ek kommunicerar i sann Sovjet-anda - och Gunilla Herlitz nya jobb

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakits Stefan Lundell ger dig det hetaste skvallret och snackisarna från veckan som gått i startup-Sverige.

Tjugo i sju på onsdagskvällen dök veckans i särklass mest oväntade mail upp i min dator. Trots att det var undertecknat av Christian W Jansson personligen var ändå jag tvungen att ringa upp honom för att försäkra mig om dess äkthet. Visst, det var inte Palmes mördare som hälsostartupen Min Doktors styrelseordförande avslöjade i sitt mail - men jag höjde ändå rejält på ögonbrynen.

När jag intervjuade Christian W Jansson på måndagseftermiddagen efter att han några timmar tidigare gett Charlotta Tönsgård sparken i sittande möte var han väldigt tydlig. Hon tvingades bort för att hon saknade rätt erfarenhet att ta Min Doktor ut i Europa. Men efter en proteststorm från ett gäng skånska startupprofiler gjorde han nu en rejäl pudel och kallade sina uttalanden för både “olämpliga” och “olyckliga”.

Veckans stora snackis i Startupsverige nådde därmed något av sitt cresendo. Dagen efter gick Charlotta Tönsgård ut och gav sin version. Fortfarande undrar dock jag vad som egentligen hände på det där mötet i måndags. Vi på Breakit lär gräva vidare i frågan och jag lovar att vi återkommer så snart vi får fram något av värde. Men nu över till något mer substanslöst: Här har du startupveckan sett ur mina högst subjektiva ögon:

Veckans Skvallerkärring: Stefan Lundell. Lika bra att erkänna direkt: Jag har byggt min journalistiska karriär på att skvallra. Nu drar jag det till sin spets och startar en egen kolumn där skvaller är ett av de bärande fundamenten. Här vill jag också ge er läsare en liten glimt bakom kulisserna i vad som verkligen sker i den del av näringslivet där tillväxten just nu är som starkast: Techsektorn. Räkna också med ett och annat tjuvnyp på branschens stjärnor och en del avslöjanden om Breakits inre liv. Dessutom lyfter jag gärna de som behöver lyftas och dissar de som förtjänar det.

Nu kör vi!

Veckans kommunikatör: Spotify-grundaren Daniel Ek. I forna Sovjet kommunicerade ledarna via partiorganet Pravda. Daniel Eks kommunikationsstrategi är en modern variant av detta. Spotify-grundaren går ut med ett budskap publikt men vägrar sedan att svara på journalisternas uppföljande frågor. Senaste exemplet kom i veckan när personaloptionsutredningen släpptes. Då var alla techkändisar ute och kommenterade. Alla utom Daniel Ek - trots att Spotify varit den mest högljudda lobbyisten i frågan. När Daniel Ek till sist valde att ta bladet från munnen svarade han på min fråga via Twitter. Här nedan har du hans bulletin:

Veckans PT: Mattias Sunneborn. Det gamla längdhopparesset har fått Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander i fysisk topptrim. Men smakar det så kostar det. Sunneborn tar 4000 spänn per träningspass.

Veckans pudel: Christian W Jansson, kommentar överflödig.

Veckans gubbvarning: Riskkapitalbolaget Creandum. VC-firman har bara grabbar som delägare (partners) och i veckan försämrades möjligheterna att förändra det. Då valde stjärnskottet Sabina Wizander att sluta på Creandum för att ta klivet över till vårdstartupen Kry. Kul för henne - men jobbigt för Creandum-gänget.

Veckans överetablering: Embassy. Hur många kontorshotell, eller co-workingspaces som startup-folket väljer att kalla dem, finns det egentligen utrymme för i den kungliga huvudstaden? Inte ett enda till om du frågar mig. Men jag brukar i och för sig alltid ha fel när jag spanar in i framtiden.

Veckans twitterkonto: @SwedishGrimlock. Jag har ingen aning vem det är som står bakom kontot men uppenbarligen är det en person som sitter hyggligt centralt placerad på något svenskt riskkapitalbolag. Är inte superaktiv men levererar med jämna mellanrum helt okej skvaller. Kolla in!

Veckans intervju: Jon Karlung i Filter. Jag erkänner att jag hittills haft en rätt skeptisk inställning till mannen som inledde sin chefskarriär som porrtidningssredaktör och idag är vd för internetleverantören Bahnhof. Efter att ha läst Filter-intervjun har jag helt bytt åsikt.

Veckans mest långsinta: Alan Mamedi. För drygt ett år sedan rapporterade vi (helt korrekt) att Truecaller-grundaren sagt upp var femte anställd. Efter det vägrar Alan Mamedi att prata med Breakit.

Veckans obekräftade: Gunilla Herlitz. Två dagar innan nyheten blev officiell fick jag tipset: Gunilla Herlitz hoppar av vd-posten för Bonnier News (där bland annat Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen ingår). Då kände jag mig inte tillräckligt säker för att skriva men den här gången tar jag det säkra före det osäkra och avslöjar Gunilla Herlitz nya jobb - innan jag fått uppgiften bekräftad. Snacket runt Stureplan är nämligen att Gunilla Herlitz ska sadla om till riskkapitalist. I början av nästa år går hon in som partner på NFT Ventures, som har investerat i bland annat Toborrow och Leasify.

Läs fler artiklar
LÄS MER