Här är Centerpartiets nya förslag – så att fler ska kunna ladda elbilar

Breakit - Här är Centerpartiets nya förslag – så att fler ska kunna ladda elbilar

Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centern. Pontus Lundahl/TT

Johanna Ekström

Reporter

“Om omställningen till elbilar ska ske måste det finnas någonstans där bilarna kan laddas”.

"P-tal" är ett mått som säger hur många parkeringar som måste finnas när ett bostadshus byggs. Om p-talet exempelvis ligger på 1,5 i en kommun så måste ett nybyggt hus med 20 lägenheter även komma med 30 parkeringar.

För att fler ska kunna köra elbil i framtiden vill Centerpartiet nu införa ett så kallat "e-tal".

“Poängen med det är att berätta hur många av parkeringsplatserna som ska ha laddstolpar. Om omställningen till elbilar ska ske måste det finnas någonstans där bilarna kan laddas”, säger partiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Han menar att diskussionerna hittills när det kommer till elbilar främst har handlat om ställen för snabbladdning, för att folk ska undvika att få stopp på till exempel motorvägen.

Eftersom bland annat Vattenfall har som mål att en miljon elfordon ska rulla på de svenska vägarna 2030 anser Centern att det är lika bra att införa riktlinjer redan nu, så att antalet laddstolpar inte halkar efter antalet elbilar.

“Det här är något som efterfrågas. De som bygger vill veta vad de ska förhålla sig. Bostadsrättsföreningar kan behöva riktlinjer till sin mer långsiktiga planering. Därför vill vi att Energimyndigheten ska ta fram riktlinjer kring det här”, säger Rickard Nordin och fortsätter:

“Många idag som köper elbil bor i villa och har tillgång till eluttag, men för att även de som bor i hyres- och bostadsrätt ska kunna ha elbil måste det till fler laddstolpar i den typen av hus”.

Läs fler artiklar
LÄS MER