Skånska techprofilerna i upprop för Tönsgård: ”Oacceptabelt”

Malmö

Hampus Jakobsson, Jan Erik Solem, Sarah Wittbom, Sara Sterner, Lovisa Nicklasson och Jeremie Poirier.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Några av Skånes tyngsta techprofiler kritiserar Min Doktors avsked av vd:n Charlotta Tönsgård.

För bara åtta månader sedan blev hon befordrad till vd för den välfinansierade vårdstartupen Min Doktor. 

I måndags fick Charlotta Tönsgård sparken

”Det är vi i styrelsen som tagit beslutet. Vi går skilda vägar och det är klart att Charlotta är besviken. Samtidigt tror jag hon har förståelse för att vi behöver ha in en person med internationell kompetens”, sade bolagets styrelseordförande och huvudägare Christian W Jansson till Breakit.

Beskedet slog ned som en bomb i Malmös startup-scen, där Charlotta Tönsgård är en välkänd och omtyckt profil. 

Nu kritiserar några av Malmös tyngsta techprofiler Min Doktors hantering av Charlotta Tönsgårds avsked – och Christian W Janssons uttalanden i medierna. 

"Jag förstår att Christians W Jansson inte menar något illa, men hans uttalanden är inte särskilt lyckade. Det ger inte en speciellt charmig bild av Min Doktor och inte heller av startupscenen i Sverige", säger Hampus Jakobsson, affärsängel och grundare av The Ground och fortsätter:

"Det känns tyvärr lite grann som att han klappar sin avgående vd på huvudet, samtidigt som han säger att hon inte platsar. Där spelar det förstås roll att han är en äldre man och hon är en yngre kvinna. Det ser inte snyggt ut”.

Tillsammans med Jan Erik Solem (grundare av Polar Rose och Mapillary), Sarah Wittbom (vd för Nordic Ecommerce Summit), Sara Sterner (vd för Planeto) samt Lovisa Nicklasson och Jeremie Poirier (Malmö Startups) går Hampus Jakobsson nu ut med en debattartikel till stöd för Charlotta Tönsgård.

De sex menar att hanteringen av affären är oacceptabel. 

”Hur den här affären hanterades i medierna var ett misslyckande av proportioner som vi inte har sett tidigare i vårt startup-ekosystem”, skriver de i debattartikeln som publiceras i dag på Breakit.

Malmö-profilerna konstaterar att styrelsen i alla bolag givetvis har rätten att sparka sin vd om de finner det lämpligt. 

”Dessa komplexa, och ibland svåra beslut, måste accepteras och vi kan aldrig helt förstå den bakomliggande historien. Men det sagt kan vi, som ett community, inte acceptera hur avskedet hanterades i medierna. Värderingarna i vår gemenskap kräver att vi står upp mot hur denna situation hanterades publikt, eftersom det inte ligger i linje med själva grundbulten i det community som vi bygger”, skriver tech-profilerna. 

Det hör verkligen inte till vanligheterna att de interna angelägenheterna i ett bolag kommenteras på detta sätt. Malmös startupscen är stolt över vad som brukar kallas för ”Malmö-modellen”, byggd på samarbete och en medveten tanke om att framgångsrika entreprenörer ska hjälpa andra att växa.

Min Doktors styrelseordförande har i flera uttalanden pekat på att Charlotta Tönsgård saknar de nödvändiga kunskaperna för att leda bolaget i den kommande internationaliseringen. 

”Styrelser har rätt att sparka sin vd. Men alla anställda, tidigare och nuvarande, har rätten till respekt och att behandlas enligt vanlig hyfs och att inte bli nedvärderade offentligt av sina kollegor”, skriver Malmö-profilerna. 

De menar att Min Doktor har växt under Charlotta Tönsgårds ledarskap. 

”Som community har vi sett Min Doktor uppleva enorm tillväxt sedan Charlotta började, och vi har sett denna framgång nås på grund av Charlottas ledarskap, inte trots det”. 

ORD FÖR ORD – LÄS UPPROPET I SIN HELHET HÄR.

Läs mer