King får hård kritik - registrerar anställdas sexuella läggning

King
King får hård kritik - registrerar anställdas sexuella läggning

Thomas Hartwig och Sebastian Knutsson, två av grundarna av King Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Jonas de Lange

Reporter

Ett av Sveriges mest framgångsrika techbolag frågar anställda om deras sexuella läggning och etnicitet.

King – bolaget bakom succéspelet Candy Crush Saga – är ett av världens mest framgångsrika mobilspelföretag. För drygt ett år sedan sålde grundarna bolaget till den amerikanska speljätten Activision för 50 miljarder kronor.

Nu avslöjar Aftonbladet att bolaget har börjat registrera sina anställdas sexuella läggning och etnicitet.

“Vi vill ha ett bolag som verkligen värnar om allas preferenser och bakgrund. I grund och botten är det en väldigt positiv och fin sak vi försöker investera i. Men det är svårt när man inte riktigt vet vad man ska fokusera på och förbättra där vi är svaga. Det är lätt att veta om det är en man eller kvinna. Det andra är inte lika lätt att veta men vi vill bli bättre”, säger Martin Bunge-Meyer, presstalesperson på King, till Aftonbladet.

Den känsliga informationen ska enligt Aftonbladet registreras i varje medarbetares personliga profil i ett internt system. Martin Bunge-Meyer hävdar dock att King inte kommer att titta på enskilda anställda och att det är valfritt att fylla i frågorna.

Enligt Pierre Dahlqvist, förbundsjurist på fackförbundet Unionen, kan det röra sig om ett lagbrott.

"Även om det finns ett samtycke är det ändå mot bakgrunden av en beroendeställning. Jag anser att det är tveksamt att efterfråga de här uppgifterna om etnicitet och sexuell läggning. Jag kan inte se något sakligt skäl att göra det", säger han till Aftonbladet.

Läs fler artiklar
LÄS MER