Sök

Livstecken från Swish för e-handel – är snart i gång igen

Swish

Foto: TT/Jessica Gow

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Systemet är ombyggt – just nu använder elva handlare tjänsten, som startar om i januari.

Det var i juni vi kunde berätta att Swish för handeln hade stängts ner. Anledningen till nedsläckningen var driftstörningar i systemet. Driftstörningarna påverkade samtliga betalningar på grund av att minneskapiciteten i systemet bands upp på ett felaktigt sätt.

Flera e-handlare reagerade starkt på den abrupta nedsläckningen och bristen på information.

“Nu har de ju stängt ner den, vilket är väldigt trist. Det kom väldigt plötsligt. Det var ingen som hade hört av sig till oss innan heller och förvarnat, utan de bara stängde av”, sa Joel Svensson, grundare av Partykungen till Breakit då.

Under tiden som tjänsten varit nedsläckt har bolaget bakom Swish jobbat med att bygga om systemet. Buden om när tjänsten skulle öppna upp igen har dock varit olika.

Nu kan vi berätta att tjänsten mjukstartade för två veckor sedan. Tjänsten körs i mindre skala under en pilotperiod med ett fåtal aktörer som Netonnet, Euroflorist, Lindex och Musikhjälpen.

"Vi är igång på riktigt med pilotkunder som är utvalda av deras bank", säger Per Ekwall, presskontakt för Swish.

Enligt Per Ekwall ska tjänsten var öppen för alla e-handlare i januari.

Hur säkra känner ni er på att det nya systemet fungerar?
"Vi skulle aldrig köra det om vi inte var säkra. Tjänsten har fungerat utan problem sedan vi satte igång den och i januari kommer vi att öppna för alla handlare, det är vår ambition i alla fall", säger Per Ekwall. 

Övriga pilotkunder är Biljettkiosken, Cyberphoto, Equipit, Goyada, Inet, Lantbutiken, och Östgötatrafiken.

Läs mer