Uber gör monsterförlust - trots fusion i Kina

Breakit - Uber gör monsterförlust - trots fusion i Kina

Ubers vd åker motorcykel Hyderabad, Indien. FOTO: TT/ AP Photo/Mahesh Kumar A/Eric Risberg)

Erik Wisterberg

Reporter

Nya siffror från världens högst värderade startup visar att Uber är långt från lönsamhet.

Taxiutmanaren Uber redovisar inte öppet sina resultat. Men varje kvartal får dess viktigaste aktieägare delta i ett konferenssamtal där siffrorna presenteras. De brukar sedan läcka till medier i USA. 

Hittills har den snabbväxande tjänsten expanderat snabbt – och gjort det med stora förluster. 

Resultatet för det första halvåret landade på minus 1,2 miljarder. När det tredje kvartalet nu summeras står det klart att förlusten ökar, till över 800 miljoner kronor enligt Finacial Times. Tidningen pekar på priskriget mellan Uber och rivalen Lyft i USA som en bidragande orsak. 

Uber gav nyligen upp kampen om att bli ensam etta i Kina, efter ett kostsamt race mot inhemska konkurrenten Didi. Didi och Uber valde att slå samman sina Kina-verksamheter för att slippa priskriga med varandra.

Att resultatet inte ser bättre ut efter beslutet om en fusion i Kina hänger enligt Financial Times ihop med tunga investeringar på tech-sidan, bland annat på självkörande bilar, samt konkurrensen från Lyft.

Förlusten reser nya tvivel kring Ubers affärsmodell.

Kritikerna menar att Uber i princip är som vilket taxibolag som helst, fast globalt och med större finansiella muskler. De mer Uber-positiva hävdar att bolagets digitala infrastruktur på sikt kommer att göra alla transporter i samhället mer effektiva vilket innebär enorma besparingar.

Läs fler artiklar
LÄS MER