Storägaren i Min Doktor: "Det är klart att Charlotta är besviken"

Min doktor
Storägaren i Min Doktor: "Det är klart att Charlotta är besviken"

Christian W Jansson, styrelseordförande och huvudägare i Min Doktor, samt ex-vd:n Charlotta Tönsgård. Foto: Breakit/TT.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Styrelseordförande om varför vd:n tvingas bort.

Det stormar om den digitala vårdcentralen Min Doktor. Bolaget är ett av de mer hajpade svenska e-hälsobolagen och backas av några av Sveriges tyngsta techinvesterare.

På ägarlistan finns bland annat familjen Wattin och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Så sent som i våras gick EQT ventures in med 55 miljoner kronor i bolaget. 

På måndagseftermiddagen meddelade styrelsen att vd:n Charlotta Tönsgård slutar. I pressmeddelandet framgår inte att Charlotta Tönsgård får sparken, men när Breakit når styrelseordförande Christian W Jansson, som själv äger 27 procent i bolaget, är det ingen tvekan om att hon lämnar mot sin vilja.

”Det är vi i styrelsen som tagit beslutet. Vi går skilda vägar och det är klart att Charlotta är besviken. Samtidigt tror jag hon har förståelse för att vi behöver ha in en person med internationell kompetens”, säger Christian W Jansson och fortsätter:

”Det här var enda sättet vi kunde göra det på. Hade vi inlett sökandet efter en ny vd utan Charlottas vetskap hade hon fått reda på det inom några dagar, det här är en sådan liten bransch. Den kunskapen hade inverkat destruktivt på hennes arbete så därför var det lika bra att vi gav henne beskedet direkt”.

Christian W Jansson flaggar för en större internationell lansering under 2017 då bolaget också kommer att göra en ny finansieringsrunda på uppemot 200 miljoner kronor.

”Det handlar om mellan 100 och 200 miljoner kronor som vi ska ta in men vi har inte fattat något beslut i styrelsen än. Planen är att internationalisera Min Doktor nästa år och det är därför vi behöver en vd med internationell kompetens”, säger Christian W Jansson.

Breakit sökte under måndagen Charlotta Tönsgård utan resultat. Bolagets presskontakt uppgav att man inte kunde hjälpa till med kontakt eftersom Tönsgård inte längre representerar Min Doktor. 

I ett pressmeddelande säger Tönsgård:

"Det har varit fantastiskt roligt att få leda det här bolaget en bit på dess väg och jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans under det senaste året. Ett tillväxtbolag är krävande på många sätt och styrelsen och jag har nu i samråd kommit fram till att nästa steg i utvecklingen av Min Doktor kräver nya krafter".

"Jag lämnar bolaget i gott skick och med goda förutsättningar att växa vidare. Självklart önskar jag alla varmt lycka till, jag kommer att följa utvecklingen med stort intresse".

Uppdatering: Breakit har varit i kontakt med Charlotta Tönsgård, som inte vill uttala sig i nuläget. Hon hänvisar till bolagets styrelseordförande Christian W Jansson.

Läs fler artiklar
LÄS MER