Sök

Här är småbolagen som jublar när techjättarna surar: "Äntligen"

Personaloptioner

Foto: Pressbilder

Breakit

Breakit

Alla är inte kritiska mot regeringens optionsförslag. Breakit har pratat med entreprenörer som hyllar initiativet - eller åtminstone ser fördelar.

Regeringen gav i dag sin ”julklapp” till Startupsverige, i form av ett skarpt förslag på nya optionsregler

Flera stora techbolag är besvikna. Men för många av de mindre är regeringens besked mycket välkommet. 

”Jag tycker att förslaget är bra och att regeringen går i rätt riktning. Att de stora techbolagen kritiserar förslaget är omdömeslöst. Bara för att de inte får ta del av det betyder det inte att förslaget i sig är dåligt”, säger Martin Källström.

Han är grundare av Narrative, som nyligen gick i konkurs, och ligger just nu i startfasen för ett nytt bolag.

”Jag tycker inte att de stora techbolagen ska få representera de små bolagen. Det här förslaget är för småföretagarna – och jag välkomnar det".

Johnny Warström, grundare av Mentimeter, har redan idag gett optioner till sina anställda. Även han välkomnar förslaget. 

”Jag tycker att det är bra att det görs vissa skattelättnader eftersom det ger bättre möjligheter för mindre bolag att ge bort optioner till sina anställda".

”Jag tycker att regeringen har lyssnat på startup-sektorns åsikter i den här frågan", säger han.

Hur ser du på kritiken som riktats mot förslaget?

”Stora bolag med över 50 anställda är inte längre en startup. De har möjlighet att kompensera med lön och har även möjlighet att ge bort optioner”.

Att bolag skulle flytta från Sverige på grund av förslaget tror han är "bullshit". 

"Jag tror inte att ett bolag flyttar enbart för att optioner beskattas som lön", säger Johnny Warström. 

Även Jeppe D Larsen, som driver den miljövänliga åkeristartupen Movebybike Stockholm, tillhör dem som är glada över regeringens optionsförslag. 

”Äntligen kommer en förändring åt rätt håll”, säger han till Breakit. 

Likt regeringen tycker Jeppe D Larsen att det är just de små bolagen som har störst behov. Movebybike gjorde sin första crowdfundingkampanj våren 2015 – och växer nu snabbt. 

”När vi vidareutvecklar vårt företag med fokus på it och digitala lösningar kan personaloptioner hjälpa oss att rekrytera nyckelpersoner, som vi annars kanske inte har råd att anställa”. 

Elin Elkehag, grundare av startupen Stilla som tagit fram en smart larmknapp, tycker att ambitionen med optionsförslaget i stora drag är bra.

“Tanken är god. Det är bra att de bryr sig och vill göra något för startupvärlden”, säger hon.

Däremot tycker hon att regeringen missar på en viktig punkt, och det är att den som ska ha rätt till optionerna måste vara anställd. 

“Många i startup-världen jobbar ofta flexibelt som frilansare, och vill inte nödvändigtvis vara låsta till ett bolag som anställd. Om du är en duktig utvecklare eller designer så kanske du har ett större bolag som kund för att betala hyran, men jobbar i en startup eller två på sidan om för passionen och utmaningen i att vara med och bygga något från början".

"Gig-ekonomin växer år för år, och då faller det här förslaget helt utanför”, säger hon. 

Enligt förslaget ska den som tar del av de mer fördelaktiga optionerna vara anställd, jobba minst 30 timmar per vecka och ha minst 22.000 kronor i månadslön. Elin Elkehag driver själv sin startup från Silicon Valley, men jobbar med många personer som har sin bas i Sverige. 

“Jag jobbar med skickliga konsulter som jag inte skulle ha råd att anställa på heltid. Däremot skulle jag gärna vilja ha möjlighet att ge dem en del av bolaget, men den möjligheten finns inte på ett smidigt sätt med det nya förslaget”.

Jonas Almeling, som driver relationsstartupen Conneqtify samt är Norden-chef för startup-nätverket Startup Grind, är inne på samma spår. 

“För små startups är det här absolut en positiv regelförändring och något som ger större möjlighet att attrahera bra arbetskraft”, säger han.

Men som många andra ser han också begränsningar i förslaget.

“Den största utmaningen är att man inte riktigt har förstått sig på hur nya bolag byggs. Antal anställda eller omsättning är inte relevanta mått på när en startup behöver den här typen av skattelättnad. Det är så otroligt stor skillnad på olika bolag. Jag tycker att det vore bättre att titta på hur tidigt bolaget är, i vilken fas befinner det sig?", säger han.

Ett annat problem menar Jonas Almeling är att riktigt tidiga bolag inte heller får del av personaloptionerna, eftersom de inte har möjlighet att anställa. 

“Det är en viss grupp av startups som man har valt att ge den här skattelättnaden, men det är inget som säger att det är den typen av bolag som blir framgångsrika i framtiden. Nu gäller förslaget varken för de tidigaste bolagen eller för de medelstora som måste tävla om arbetskraft globalt”.

Johanna Ekström, Vivana Canoilas och Erik Wisterberg bidrog med material till denna artikel.

Läs mer