Sök

Dynamo snubblar på målsnöret: "Det blir förmånligt att säga upp personal"

DynamoPersonaloptioner

Mathias Plank, grundare av Dynamo. Foto: Press

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Dynamo har 60 anställda. Det gör att bolaget hamnar precis över gränsen för de nya reglerna kring personaloptioner.
"Det finns inga framgångsrika bolag som har mindre än 50 anställda", säger grundaren Mathias Plank.

Under söndagen kom regeringens förslag till nya regler om personaloptioner. Förslaget säger att regeringen vill införa skattelättnader. Det gäller endast bolag som har färre än 50 anställda, är yngre än 10 år och som omsätter mindre än 80 miljoner kronor per år.

Personaloptioner ska beskattas som kapital när de säljs. Arbetsgivaren ska inte behöva betala arbetsgivaravgift för optioner, enligt förslaget.

Syftet är alltså att det ska bli lättare att attrahera personal, menar regeringen.

En som snubblar precis på målsnöret med sina 60 anställda är startupen Dynamo. Grundaren Mathias Plank menar att förslaget sänder fel signaler. Han ser en risk att startups kan börja göra sig av med personal – för att hamna under 50 anställda.

"Varför ska man ens ha en gräns eller beskattning? Det finns inga framgångsrika bolag som har mindre än 50 anställda. Antingen förstår regeringen inte det eller så vill de inte förbättra villkoren och bara låtsas att de vill det.", säger Mathias Plank. 

Han förklarar vidare att det finns många bolag som Dynamo som har potential att växa och bidra till både arbetstillfällen och mer skatteintäkter de närmaste åren.

Kommer ni att försöka hamna under 50 anställda?

"Absolut inte. Men vi konkurrerar om internationell arbetskraft och det finns inget förmånligt med förslaget. Det här kommer att leda till att de startups som växer fort kommer att lämna Sverige. Mitt förra bolag flyttade till USA just för att det blev lättare med rekryteringen och mer förmånligt när det gäller personaloptioner."

På frågan om startups kommer att tänka en extra gång för att inte hamna över 50 anställda svarar Mathias Plank: 

"Antingen det eller att man startar bolag utomlands eller bestämmer sig för att växa utanför Sverige", säger han och tillägger: 

"Jag förstår faktiskt inte hur regeringen har tänkt. Vill man inte behålla framgångsrika bolag i Sverige?"

Läs mer