Ministern lovar snabb lösning på drönarfrågan - besked kan komma innan jul

Drönare

Foto: Jessica Gow/TT och Johan Nilsson/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Morgan Johansson hoppas komma med tidig julklapp till drönarindustrin.

Den 22 oktober kom domen som blev ett hårt slag för hela drönarbranschen. Högsta förvaltningsdomstolen beslutade att fotografering med drönare ska räknas som kameraövervakning - och därmed vara tillståndspliktig.

Domen fick bland annat Centern och Liberalerna att kräva snabba åtgärder från regeringen. Men beskedet från justitieminister Morgan Johansson blev att man inväntar den utredning som redan är tillsatt i frågan, och som kommer i juni 2017.

Men under en debatt i riksdagen under fredagen gav Morgan Johansson ett nytt besked:

“Jag är väl medveten om att situationen är besvärlig för många drönarbolag och Justitiedepartementet undersöker därför möjligheten att få ett snabbare svar på just drönarfrågan”.

“Vi har jobbat de här månaderna (sedan domen, reds anm) med att hitta en lösning. Vi är färdiga med det nu och kommer förhoppningsvis redan nästa vecka remittera ett sådant förslag. Jag ser framför mig att vi ska kunna lösa den här frågan och att vi ska kunna titta över detta snabbspår”.

Exakt vilka åtgärder det nya förslaget innebär vill justitiedepartementet inte gå ut med i nuläget. Men tanken är att snabbspåret, som först måste röstas igenom i riksdagen, ska gälla fram tills dess att ny och mer modern lagstiftning kan vara på plats - vilket väntas bli först 2018.

“Bekymret har varit hur vi ska göra under tiden i det här glappet”, sade Morgan Johansson under debatten.

Rickard Nordin, Centerpartiets energipolitiska talesperson, är nöjd med beskedet från regeringen.

“Det här betyder att de har backat från sitt tidigare uttalande och har tagit till sig av kritiken”.

“Jag har träffat många drönarbolag sedan domen som säger att de inte får några ordrar längre. Det här ger en möjlighet för de här företagarna att leva vidare, det är tusentals jobb som står på spel”, säger han till Breakit.

Rickard Nordin hoppas nu att riksdagen ska kunna ta ett beslut inom kort.

“Om regeringen agerar snabbt nu, med en snabb remissrunda och ett snabbt förslag, så kan vi lösa det här under våren”, säger han.

Läs mer