Sök

Uppgifter: 40 Spotify-anställda saknade försäkringar – kan mista arbetstillstånd

Spotify

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Så drabbas streamingjätten av Migrationsverkets hårda linje.


Fallet med den pakistanske kodaren Tayyab Shabab blev startskottet för en intensiv debatt kring Migrationsverkets hårda linje. Välbetalda och eftertraktade programmerare riskerar utvisning –  trots att de själva inte har gjort något fel. Knäckfrågan är i vilken grad till synes små misstag från tidigare arbetsgivare ska avgöra framtiden för enskilda individer. 

Tayyab Shababs tidigare arbetsgivare betalade för lite tjänstepension, ett fel som rättats till i efterhand. Trots det fick han i höstas ett utvisningsbeslut.

När Breakit i artikelserien #SverigeBehöverKodarna granskade problematiken stod det klart att Tayyab Shabab inte är ensam. 

”Det som har hänt här händer oss också, på daglig basis. Det är inte lagen i sig som är problematisk, utan tolkningen av den som blir hårdare och hårdare”, sade exempelvis Spotifys HR-chef Katarina Berg.

Enligt uppgift till Breakit har Spotify ett antal fall där medarbetare riskerar problem likt Tayyab Shabab. 

TV4:s granskande program ”Kalla Fakta” presenterar nu uppgifter om omfattningen av Spotifys problem.

Enligt ”flera av varande oberoende källor” har Spotify upptäckt att 16 av bolagets dataspecialister ”har eller kommer att få problem” med att förlänga sina arbetstillstånd. 

Detta eftersom Spotify ska ha missat att teckna tjänstepension eller sjukförsäkring för vissa medarbetare anställda före september 2013. Dessutom berörs enligt Kalla Fakta ytterligare 25 personer som har slutat på Spotify och nu jobbar på andra företag. Spotify har inte velat kommentera uppgifterna. 

Politiker från Centerpartiet har krävt en stopplag i väntan på den utredning som pågår om arbetskraftsinvandringen i Sverige. 

Under tiden riskerar enskilda människor att drabbas hårt av deras arbetsgivares misstag. Techsektorn riskerar att bli av med värdefull kompetens, som är svår att hitta i Sverige. 

Knäckfrågan här är hur vägledande domar från Migrationsöverdomstolen ska tolkas. 

Migrationsverket lutar sig speciellt mot ett avgörande från hösten 2015. Det gällde en kvinna från USA som kom till Sverige för att jobba för en stiftelse. Under perioder fick hon en lön som var lägre än 13.000 kronor per månad. Det gjorde att hon inte levde upp till försörjningskravet, som finns för att skydda arbetstagare från att bli utnyttjade till slavlöner. 

Migrationsverket använder denna dom som underlag även när det gäller mindre regelbrott, exempelvis i Tayyab Shababs fall.

Anita Linder, lagman vid Migrationsöverdomstolen, säger dock att inget vägledande beslut kring den typen av mindre misstag finns.

”Det har vi inte prövat”, säger hon till Kalla Fakta. 

Hon öppnar även för att en annan bedömning kan göras om ett sådant fall skulle prövas. 

Fredrik Bergman, chefsjurist vid Centrum för rättvisa driver fallet för Tayyab Shabab. Utvisningsbeslutet är överklagat till Migrationsdomstolen. 

Fredrik Bergman är beredd att driva fallet hela vägen till hösta instans för att få ett klargörande. 

”Knäckfrågan är är hur långt rättsfallet som Migrationsverket lutar sig emot sträcker sig. Kan de säga att den som fått några hundralappar för lite i lön, eller två procentenheter för lite i tjänstepension, automatiskt ska utvisas?”, säger Fredrik Bergman till Breakit.

Han har precis lämnat ett yttrande till Migrationsdomstolen för Tayyab Shababs räkning och ser en möjlig ljusning efter Anita Linders uttalande i gårdagens Kalla Fakta. 

”I vårt yttrande pekar vi på att Migrationsverkets tolkning har underkänts i flera domar. Det är uppenbart att det råder en oklarhet, vilket även var de signaler man fick från Migrationsöverdomstolens jurist i Kalla Fakta”, säger Fredrik Bergman. 

Migrationsverkets inställning är att myndigheten bara följer lagen.

Läs mer