GP Bullhound siar: Här är de 10 hetaste techtrenderna 2017

Spotifye-sportfintech

Bildmontage med Gear VR-klädda journalister, fintechprofiler och börsnoterade Crunchfish.. Foto: Facebook, Ann Jonasson och Stig Göran Nilsson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Banker och fintechbolag sluter fred och några riktigt stora börsnoteringar inom tech. Det är bland de viktigaste sakerna man kan vänta sig 2017, enligt en ny rapport.

GP Bullhound är Sveriges största techfokuserade investmentbank, och hjälper många stora techbolag med att få in kapital. Banken har också gjort en lång rad egna investeringar - i bland annat Klarna, Zound Industries och Spotify. GP Bullhound mäklar även mycket av den så kallade gråhandeln i Spotify.

Nu har GP Bullhound i en stor rapport siat om nästa års tio viktigaste techtrender. Bolaget menar bland annat att vi nästa år kan vänta oss två nya Europeiska “decacorns” (tiohörningar på svenska). Det är alltså startupbolag som värderas till över 10 miljarder dollar innan en börsnotering.

Här är GP Bullhounds 10 trendspaningar:
 

1. Artificiell intelligens
I princip varenda svensk startup hävdar numera att man använder sig av maskininläring och AI för att göra sina tjänster smartare. Under 2016 nådde AI-utvecklingen också en viktig milstolpe när en dator spöade den mänskliga världsmästaren i det kinesiska brädspelet Go.

“Under 2016 nådde investeringarna i AI rekordnivåer och segertåget kommer fortsätta under 2017”, skriver GP Bullhound i rapporten.

2. TV-bolagen tar upp kampen med digitala spelare
Att mobilt och on-demand snor tittare från traditionell tv har varit en trend i flera år. Enligt GP Bullhound kommer 2017 bli brytpunkten där TV-industrin på allvar måste utmana de internetbaserade tjänsterna för att kunna behålla tittarna hos sig.

3. E-sport kliver in i finrummet
Under 2016 har e-sporten tagit allt större plats i finrummet och bland annat MTG har investerat tungt i branschen, genom förvärv av e-sportligan ESL och spelfestivalen Dreamhack.

Under 2017 kommer branschen för första gången omsätta över en miljard dollar, enligt GP Bullhound. Det gör e-sporten till en kraft att räkna med i både sport- och medievärlden.

4. Dags att skapa innehåll för VR och AR
“Hysterin kring VR/AR har nu nått sin topp och i dagsläget har utvecklingen av hårdvaran nått längre än själva innehållet”, skriver investmentbanken.

Breakit har tidigare behandlat både hajpen och problemen med den låga marknadspenetrationen. Virtuell verklighet som plattform är fortfarande i sin linda och 2017 blir året då innehållsskaparna börjar leverera rikligt med innehåll för hårdvaran, tror GP Bullhound.

5. Mer investeringar i självkörande bilar
Tidigare i veckan blev det klart att Google nu knoppar av sin mjukvara för självkörande bilar i ett eget dotterbolag under namnet Weymo.

Samtidigt satsar spelare som Tesla, Uber och Volvo stort på bilautonomi. Enligt GP Bullhound kommer investeringarna på området att nå ännu högre nivåer 2017.

“När bilar nu är mer uppkopplade och mindre industriella öppnas marknaden upp för teknikjättar som Google, Baidu och Apple”, skriver bolaget.

6. Fintechscenen omfamnas av bankerna
I Sverige har fintechbolag som Klarna och Izettle redan märkt att bankernas inställning gentemot startups har mjuknat. Enligt GP Bullhound kommer trenden att fortsätta nästa år och storbankerna kommer inse att de behöver dra nytta av de yngre bolagens innovationskraft eller rent av köpa upp dem.

7. Sociala medier blir globala
Några av världens största sociala medier – som exempelvis Q-zone med över 600 miljoner användare – är för många svenskar helt okända. Det kan det bli ändring på 2017.

“När västerländska och asiatiska sociala medier möts, och allt fler användare nås av båda typer, kommer de att börja likna varandra allt mer. Produkterna vi ser på marknaden kommer bli näst intill identiska”, skriver GP Bullhound.

8. Mer distansjobbare kräver fler tjänster i molnet
“En allt rörligare arbetskraft har skapat en ökad efterfrågan på SaaS-tjänster (alltså mjukvarutjänster i molnet. reds. anm.)”, skriver GP Bullhound.

Enligt investmentbanken är marknaden idag väldigt fragmenterad och det ökande trycket kan leda till fler sammanslagningar.

9. Dags för techbolag att börsnotera sig
GP Bullhound konstaterar i sin rapport att det inte gjordes många större börsnoteringar av techbolag 2016. Det kommer det blir ändring på nästa år. Snapchat gör sig redo för en börsnotering med en värdering på 25 miljarder dollar och det har även pratats länge om att musikjätten Spotify är på väg till börsen.

10. Europa får nya “decacorns”
Under 2016 blev den finska mobilspelutvecklaren Supercell Europas första techbolag att värderas till 10 miljarder dollar innan en börsnotering. Under 2017 kommer vi att se två till, hävdar GP Bullhound. Frågan är om det är dags för ett svenskt bolag den här gången. Spotify eller Klarna?

Läs mer