Mincs startups sätter rekord – miljonregn över unga Malmöbolag

Breakit - Mincs startups sätter rekord – miljonregn över unga Malmöbolag

Mincs vd Mårten Öbrink. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Över 80 miljoner har strömmat in till bolagen i Malmö-inkubatorn Minc, visar färska siffror.

Malmö Stads inkubator Minc är en av flera centrala hubbar kring vilket Malmös startupliv kretsar. Startup-huset på Anckargripsgatan har sedan starten 2003 varit hem för flera techsuccér. Ett exempel är Jan Erik Solems Polar Rose, som såldes till Apple .

När Breakit besöker huset har Minc precis hållit sin första kapitaldag, bland annat för att locka de stora Stockholmsbaserade VC-firmorna. Men trots att Skåne i år ser ut att sätta rekord sett till investeringar i regionens startups viskar många av entreprenörerna om att poletten inte riktigt har trillat ned bland huvudstadens investerare. 

”Att man inte riktigt finns på kartan hos de som jobbar från Stockholm gör att tröskeln blir högre när man ska söka kapital. De stora riskkapitalbolagen har inte folk här”, sade exempelvis Min Doktors vd Charlotta Tönsgård när Breakit var i stan. 

I Mincs inkubator finns till största del mindre startups. Många kämpar för att få sin första sådd-investering. My Esteeme, som vill hjälpa barn att få bättre självförtroende, är ett av dessa bolag. 

I dagsläget ingår 32 bolag i Mincs inkubator. Tillsammans har de rest 62,4 miljoner kronor i kapital hittills i år. Det visar färsk statistik från Minc som Breakit har tagit del av. Parat med bidrag och lånefinansiering landar summan på 81,3 miljoner kronor. Det är fyra gånger så mycket pengar som i fjol.

”Vi tar ett första möte med alla som hör av sig, det är lite så Malmömodellen funkar. Har man en idé för ett bolag ska det vara lätt att ta den vidare. Man hade kanske kunnat tro att det skulle innebära att det blir lägre kvalitet på bolagen i inkubatorn, men tvärtom ser vi snarare att kvaliteten har gått upp, vilket blir ännu tydligare med de här nya siffrorna”, skriver Mårten Öbrink, vd på Minc, i ett mejl till Breakit.

Siffran påverkas kraftigt av medtechbolaget Arthro Therapeutics. Bolaget, som ska hjälpa artrospatienter att få ett liv med mindre smärta, landade i förra veckan en investering på 20 miljoner kronor i en runda ledd av King-grundarnas riskkapitalbolag Sweet Capital.

Men även utan den sticker 2016 ut som ett rekordår med stor marginal för Mincs startups. Totalt har 39 av 47 bolag som under året ingått i Mincs inkubator fått någon form av extern finansiering.

Totalsumman påverkas givetvis av att fler bolag är med i år än någonsin tidigare. Men även sett rensat för tillväxten i antal bolag blir 2016 ett rekordår. Utslaget per bolag uppgår den externa finansieringen i snitt till 1,7 miljoner kronor. Motsvarande siffra för 2015 var knappt 700.000 kronor, enligt Mincs statistik.

Detta är en artikel från Breakits reportageresa till Malmö. Läs de andra delarna här:

Sålde till Apple i elfte timmen – nu ska Mapillary kartlägga världen

Kan en av dessa tio skånska startups bli nästa techsuccé?

Därför lockar Skånes startups till sig investerarnas miljarder just nu

Köp en ko och ät upp den – eller boosta ditt barns självförtroende

Läs fler artiklar
LÄS MER