Nu ska även skrivaren bli smart – svenskar lanserar ny app-butik

Foxway
Nu ska även skrivaren bli smart – svenskar lanserar ny app-butik

Foto: TT

Sara Lindmark

Reporter

Skrivaren behöver inte längre vara en trög maskin som står isolerad i ett kontorshörn. Nu lanserar svenska Foxway 15 nya appar för moderna smarta skrivare.

Precis som du kan ladda ned appar till mobiltelefonen så kan du ladda ned en app till kontorsskrivaren. Foxway är först i världen med att lansera en egen app-butik och en egen appmolntjänst för det ändamålet. 

“Inom IT-området så är kontorsskrivarna en av de dyraste produkterna och kan ligga på runt 30.000 kronor. De kan visserligen skriva ut, faxa, scanna och kopiera men förväntningarna på den investering kunderna gör borde vara högre”, säger Stefan Nilsson, vd för Foxway.

Nu ska det alltså gå att få ut fler funktioner ur skrivaren och enklare integrera maskinen i resten av företagets it-system. Det kommer snart gå att scanna direkt till Office 365, Icloud och Dropbox, integrera mot faktura- och affärssystem samt felanmäla maskinen direkt från displayen.

“En lärare kan till exempel scanna in en uppsats för att se så att den inte är kopierad från internet. Och en bilhandlare i USA kan scanna in registreringsbeviset för att se att bilen inte är stulen”, säger Stefan Nilsson.

Foxway har redan fått förfrågningar på appar till diverse kunder världen över.

“Vi håller på att bygga en app till det största släktforskningsregistret i världen där folk kan scanna direkt till sina egna mappar från bibliotek över USA och Europa. Från att främst ha varit en statisk teknikprodukt får skrivaren plötsligt mycket mer funktionalitet och kan precis som övrig IT utvecklas över tid”.

Företaget får draghjälp från Xerox som med sina 146.000 medarbatare lanserar Foxways app-butik i över 21 länder.

“Det är en ganska smart idé att man ser att världen inte bara finns i telefonen utan även i kylskåp, tv-apparater och så skrivare som vi har gett oss in på”, säger Stefan Nilsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER