Därför pumpar han in 100 miljoner kronor i Truecaller

Breakit - Därför pumpar han in 100 miljoner kronor i Truecaller

Jonas de Lange

Reporter

Förtroende för grundarna och lönsamhetsplanen ligger bakom finansmannen Tommy Jacobsons storinvestering i Truecaller.

Telefonboksappen Truecaller hade en tuff period för ungefär ett år sedan med nedskärningar och en avbruten kapitalrunda.

Sedan dess har bolaget lagt om sin affärsplan och siktar mot att nå lönsamhet redan i år. I augusti kunde Breakit rapportera att bolaget tagit ett stort steg i rätt riktning.

Det har nu lockat till sig nya investerare, i form av riskkapitalbolaget Zenith. Bolaget, som drivs av finansmannen Tommy Jacobson har nu köpt aktier i bolaget för 100 miljoner kronor.

“Det är ett väldigt omtalat bolag och de har väldigt imponerande användarsiffror. Men det som verkligen imponerade mig var när jag fick chansen att titta närmare på bolaget och såg planen för att nå lönsamhet”, säger Tommy Jacobson och tillägger:

“Sedan tycker jag att grundarna Nami (Zarringhalam) och Alan (Mamedi) är fantastiska.”

Den här investeringen är dock betydligt större än vad Zenith brukar göra. Så stor att den till och med har lagts i en separat fond för att inte skapa för stor snedfördelning i huvudportföljen. Tidigare har bolaget siktat på att göra investeringar på mellan 10 och 20 miljoner kronor.

“Det blir såklart lite händelsestyrt. Ju mer vi tittar på Truecaller desto mer övertygade blir vi. Bolaget har verkligen lyckats ställa om”, säger Tommy Jacobsson.

Aktierna och optionerna köper Zenith av en rad befintliga ägare. Exakt vem som säljer och hur mycket är dock inte helt tydligt.

Enligt den senast tillgängliga information sitter grundarna på ungefär 24 procent av bolaget, är du orolig att de ska bli för utspädda?

“Det här är ett globalt bolag som verkligen behöver nätverket och kompetensen som stora investerare kan bidra med. Jag tycker bara det är positivt att några av världens bästa investerare har gjort samma bedömning som oss”, säger Tommy Jacobson.

Läs fler artiklar
LÄS MER