Efter hemliga budet – nu sågas Mat.se:s krishantering

Mat.se Uppköp Handelsstopp
Efter hemliga budet – nu sågas Mat.se:s krishantering

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Sparprofilen Claes Hemberg ger Mat.se skarp kritik efter aktierusning och handelsstopp.

Vid tvåtiden på måndagen handelsstoppades aktien i bolaget bakom e-handelssajten Mat.se, efter att aktien rusat med 15 procent. Orsaken till stoppet kommunicerades först timmar senare då bolaget meddelade att man fått in ett icke-bindande bud på samtliga utestående aktier och optioner i bolaget.

Mer än så fick marknaden inte veta.

Nu sågas hela processen av Avanzas sparekonom Claes Hemberg. Så här skrev sparprofilen på Twitter tidigare under dagen:

När Breakit når honom under eftermiddagen är han inte imponerad.

“Så får det inte gå till helt enkelt. Nu gick det en halvtimme innan man stoppade handeln. Man hoppas bara att det inte är illasinnade läckor och fråga om insiderhandel”, säger han.

Han menar att det inte behöver vara någon person som medvetet har läckt information från bolaget utan att det kan ha gjorts av misstag eller att någon kan ha sett representanter från ett stort riskkapitalbolag i byggnaden.

Ett par timmar efter att handeln stoppades öppnade man igen handeln i Mat.se-aktien. Då ökade kursen ytterligare och hade gått upp med drygt 30 procent vid stängningen.

Vad ska man göra nu som aktiesparare, hur ska man tolka informationen?

“Ja, nu måste ju budet offentliggöras. Om det bara är förhandlingar och inte ett skarpt bud kan det finnas skäl att inte göra det i vanliga fall men det blir oseriöst att ha en aktie som handlas under sådana omständigheter. De bör berätta vad det är för bud det handlar om så kan man låta det vara upp till marknaden att bedöma hur indikativt det är”, säger Claes Hemberg.

Läs mer

Mat.se och Apohem inleder samleveranser

Sålde Mat.se för halv miljard – nu är de tillbaka med en ny idé

Från toppjobb på Klarna till miljardaffärer – Mathias Hedlund flyger fram

Läs fler artiklar
LÄS MER