Uppgifter: Här är kandidaterna som kan ta över Kinnevik

Kinnevik
Uppgifter: Här är kandidaterna som kan ta över Kinnevik

Lorenzo Grabau, avgående vd på Kinnevik. Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Viviana Canoilas

Reporter

MTG:s koncernchef uppges vara en het kandidat för jobbet som vd på techinvesteraren Kinnevik, uppger källor till Dagens industri.

Det var på onsdagsmorgonen Kinnevik meddelade att vd:n Lorenzo Grabau tvingas lämna sin post med omdedelbar verkan. 

"Det kan verka som att detta kommer plötsligt, men diskussionen har pågått under en tid i styrelsen. När vi styrelsen väl fattade beslutet att göra förändringen tror vi att det är bra att genomföra den så fort som möjligt", sa Tom Boardman i går. 

Nu uppger källor till Dagens industri (låst bakom betalvägg) att orsaken till att Lorenzo Grabau hastigt tvingades lämna efter två och ett halvt år är betydligt fler. 

En faktor uppges vara att relationen mellan Lorenzo Grabau och MTG:s styrelseordförande David Chance ska ha varit komplicerad och ansträngd.

Samtidigt uppger flera källor för tidningen att Lorenzo Grabaus styrning ska ha varit otydlig och svårtolkad. Men också att han satt för mycket Goldman Sachs-prägel på Kinnevik (Grabau har jobbat 17 år på investmentbolaget Goldman Sach).

På onsdagen meddelade Kinneviks ordförande att de nu söker efter en ny vd med "djup kunskap om marknader, konsumentbeteende och teknologi”. 

Enligt källor till Di ska Kinnevik ha två möjliga vd-kandidater. En är dansken Jørgen Madsen Lindemann, som har varit koncernchef för MTG sedan 2012.

En annan är Allison Kirkby, som arbetade 15 år inom Procter & Gamble. Därefter var hon finanschef för både Virgin Media och Shine Group innan hon anslöt till Tele 2.

Tills vidare går finansdirektören Joakim Andersson in som tillförordnad vd. 

Läs fler artiklar
LÄS MER