Sök

Kickade vd:n – nu väntar stora förändringar i Stenbecks portfölj

Kinnevik

Cristina Stenbeck lämnade över ordförandeklubban till Tom Boardman. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Efter att vd:n fått sparken – här är vägen framåt för familjen Stenbecks investeringsbolag Kinnevik.

Under presskonferensen på onsdagsförmiddagen klarnade mystiken någon kring det plötsliga beskedet att Kinneviks vd Lorenzo Grabau får sparken

I juli klubbades bolagets nya strategi, som i korthet går ut på en storsatsning på digitala konsumenttjänster inom exempelvis hälsa, finansiella tjänster och medier.

Sedan dess har det enligt styrelseordförande Tom Boardman skett parallella diskussioner inom olika delar om styrelsen. Det har viskats om att nytt ledarskap behövs i ljuset för att genomföra den nya strategin.

”Vi behövde föra den diskussionen på ett samlat sett, därför kallade jag till ett styrelsemöte i går kväll som mynnade ut i att vi tog detta beslut”, sade Tom Boardman på presskonferensen.

Det står tämligen klart att Lorenzo Grabau själv var inställd på att fortsätta. Tom Boardman informerade själv honom om styrelsens beslut. 

”Det är aldrig ett lätt samtal, men det kom inte som en blixt från klar himmel. Han förstod styrelsens beslut, och accepterade det”, säger Tom Boardman.

Lorenzo Grabau själv var inte med på presskonferensen, och har inte heller gett några intervjuer.

I dagsläget har Kinnevik omkring 35 innehav. I Sverige är bolaget bland annat känt som ägare av mobiloperatören Tele 2 och mediebolaget MTG. Lyfter man blicken är Kinnevik dock en av de stora europeiska investerarna inom e-handel. 

Koncernens största innehav är den numera börsnoterade e-handelskoncernen Zalando. 

Tidigare i år sålde Kinnevik en del av sitt innehav i e-handelsplattformen Lazada till Alibaba. I höstas såldes hela innehavet i den ryska Blocket-kopian Avito, för sju miljarder kronor. 

Nu väntar en tudelad insats för att bygga framtidens Kinnevik. Dels ska portföljen bantas. Dagens 35 innehav ska bli 15-20. Dels ska bolaget göra nya – stora – investeringar.

”Vi hade en period då vi gjorde för många små investeringar. Vi kommer att fortsätta minska portföljen för att fokusera på våra kärninnehav. Men vi kan också komma att göra stora investeringar i de fält som vi har identifierat i vår strategi”, säger Tom Boardman.

Själva siffran är dock inte viktig i sig. 

”På kort sikt jobbar vi med fem, sex, försäljningar. Vi utvärderar även andra innehav för att se vilka vinnare kan lyfta värdet på och sälja senare och vilka förlorare som vi behöver fixa eller göra oss av med”. 

Tom Boardman ser att konkurrensen bland riskkapitalisterna ökar. Målet är att Kinnevik ska vara förstahandsvalet för spännande techbolag som vill skala upp.

Läs mer