Kravet från (C) mot regeringen: Inför stopplag för utvisningar

Kravet från (C) mot regeringen: Inför stopplag för utvisningar

Justin Phelps och Tayyab Shabab är två som drabbats. Foto: Breakit/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Så vill Centerpartiet undvika fall som Tayyab Shababs.

Tayyab Shabab, en utvecklare som kom till Sverige från Pakistan, kämpar just nu mot Migrationsverket för att slippa utvisas. 

Han har själv inte gjort något fel. Men misstag från den talangfulle kodarens tidigare arbetsgivare innebär att Tayyab Shabab inte får stanna i Sverige. Detta trots att han har fast jobb som app-utvecklare, bostad och betalar skatt. 

I Breakits kartläggning av problemet framgick att Tayyab Shabas fall inte är unikt. 

”Det som har hänt här händer oss på daglig basis”, sade exempelvis Spotifys hr-chef Katarina Berg. 

Regeringen inväntar en utredning innan eventuella lagändringar som kan lösa problemet blir aktuella. Den väntas först klar först sommaren 2017.

Under tiden riskerar de drabbade, som Tayyab Shabab, att tvingas ur landet. Detta samtidigt som Sveriges techbolag skriker efter kompetenta kodare. 

Nu kräver Centerpartiet att regeringen inför en stopplag, rapporterar Dagens Nyheter. 

”Det går långsammare än vad vi hade hoppats på. Oavsett hur snabbt man får fram lagstiftningen kommer det under den tiden vara många personer som vi alla är överens om borde få stanna i Sverige som utvisas. Därför bör man stoppa de utvisningarna”, säger Johanna Jönsson, partiets talesperson i integrations- och migrationsfrågor till DN

Arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare är knutna till en specifik arbetsplats. I flera fall har problemen uppståt då arbetstagaren byter jobb, och ska ansöka om ett förlängt arbetstillstånd. 

Centerpartiet kräver att alla som sökt förlängt tillstånd för arbetskraftsinvandring ska få det, om inte särskilda skäl finns, i väntan på en ny lag. 

Läs alla artiklar i Breakits artikelserie #SverigeBehöverKodarna här.

Läs fler artiklar
LÄS MER