Därför får Kinneviks vd lämna sin post – med omedelbar verkan

Kinnevik
Därför får Kinneviks vd lämna sin post – med omedelbar verkan

Lorenzo Grabau, avgående vd på Kinnevik. Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Jonas de Lange

Reporter

Techinvesteraren Kinneviks vd Lorenzo Grabau slutar. "Vi behöver fördjupa vår förståelse för techvärlden", säger styrelseordföranden Tom Boardman till Breakit.

Så sent som i våras gav storägaren Cristina Stenbeck ifrån sig ordförandeklubban i Kinnevik. Nu sker ändringar på ytterligare en topposition i bolaget.

Vd:n Lorenzo Grabau får lämna Stenbeck-familjens investmentbolag med omedelbar verkan.

”Cristinas besluta att kliva ned hade att göra med att hon ville ha mer tid till att använda sin kunskap och sitt kontaktnät till att leta efter nya möjligheter. Det finns inget samband mellan dessa två förändringar”, säger Kinneviks styrelseordförande Tom Boardman till Breakit. 

Beslutet togs på ett styrelsemöte under tisdagskvällen. 

"Det kan verka som att detta kommer plötsligt, men diskussionen har pågått under en tid i styrelsen. När vi styrelsen väl fattade beslutet att göra förändringen tror vi att det är bra att genomföra den så fort som möjligt", säger Tom Boardman.

Lorenzo Grabau har varit hos Kinnevik i fyra år. För två och ett halvt år sedan blev han befordrad till vd-stolen. Uppdraget var bland annat att konsolidera Kinneviks portfölj. Olönsamma verksamheter skulle rensas bort. Framgångsrika investeringar, som nått mognad, skulle tas till börsen eller säljas. 

”Det har Lorenzo gjort väldigt bra, exempelvis med börsintroduktionen av Zalando. Vår nya strategi handlar om att bygga digitala konsumentvarumärken inom mobilt, hälsa, medier och finansiella tjänster. För att implementera den strategin anser styrelsen att det behövs en förändring i ledarskapet”, säger Tom Boardman.

Vilken typ av vd-profil letar ni efter?

”I en osäker och volatil värld behöver vi fördjupa förståelsen för konsumentbeteenden, techvärlden som vi verkar i, och de marknader vi opererar på. Där finns jättar som Amazon, Google och Facebook. Vi behöver erfarenhet från någon som jobbat operativt inom den typen av fält, men vi gör nu en öppen sökprocess." 

Lorenzo Grabau kommer dock att sitta kvar i styrelserna för Kinneviks intressebolag Milicom, Tele2, Qliro och Zalando.

Bolagets finanschef Joakim Andersson tar över som ställföreträdande vd.

Kinnevik är bland annat tung investerare i det svenska radannonsbolaget Saltside och den tyska startupfabriken Rocket Internet.

Kinnevik kommer att berätta mer om förändringen i samband med en presskonferens klockan 10.30. Lorenzo Grabau kommer däremot själv inte att delta.

Läs fler artiklar
LÄS MER