Mikael Damberg pekar ut hetaste techsektorn: ”Kommer explodera”

Mikael Damberg pekar ut hetaste techsektorn: ”Kommer explodera”

Erik Wisterberg

Reporter

Här är branschen du ska investera i, enligt Sveriges näringsminister.

Mikael Damberg fortsätter att profilera sig som Sveriges mest starupvänliga sosse. På måndagseftermiddagen äntrade han scenen på det statliga Almi Invests ”Seed Day”. 

Ett av huvudbudskapen var att Sveriges näringspolitik historiskt sett har handlat mycket om att stärka landet som exportnation. Mikael Dambergs mål är nu att skapa ett företagsklimat i Sverige som skapar bättre förutsättningar för att nya techbolag och innovationer växer fram i Sverige. 

”Den här sektorn bidrar enormt mycket till intresset för Sverige utomlands. Vi försöker att växla över politiken till att handla lika mycket om investeringsklimatet i Sverige, som exporten”, sade Mikael Damberg. 

Bostadssituationen, bristen på utvecklare, optionsbeskattningen och problemen med arbetstillstånd är några av frågorna som Sveriges tillväxtbolag brukar föra fram. 

Mikael Damberg uppmanar nu startupbolagen att berätta vad de behöver i form av politiska reformer. 

”Storbolag som Volvo säger till oss hela tiden vad som inte funkar. Det gäller att även bolagen i startupscenen gör det”.

Näringsministern fick även frågan om vilken affärsidé han skulle satsa på om han inte var just minister. Det undvek Mikael Damberg att sia om, men han delade med sig av vad han tror kommer att bli den hetaste sektorn framöver i den svenska techsektorn. 

”En sektor som jag tror bara har börjat, och där Sverige har goda förutsättningar att hänga med, är e-hälsa. Där finns det stora pengar att spara och det kan även göra livet bättre för många. Jag tror att e-hälsa kommer att explodera." 

Som stöd för den tesen förde näringsministern bland annat fram att Sveriges 290 kommuner finns bland de potentiella kunderna.

”Ni som funderar på offentliga kunder, lär er att jacka in i det offentliga systemet och se vad som är kundbehovet där”, sade Mikael Damberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER