Här börjar Klarna-Niklas nya hus för välgörenhetstech ta form

Breakit - Här börjar Klarna-Niklas nya hus för välgörenhetstech ta form

Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det byggs för fullt i Stockholms gamla spårvagnshallar. Om bara ett par månader ska ett fyrtiotal startups flytta in.

Ljudet av en cirkelsåg dånar i öronen när man kliver in i Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Från andra änden av lokalen hörs pipen från en lift som höjs och skruvmaskiner surrar från alla håll.

“Här vid ingången kommer vi bygga ett kafé som är öppet för vem som helst”, ropar Max Larsson von Reybekiel över larmet.

Han är marknadschef och kreativ chef på Norrsken och visar runt Breakit i lokalen tillsammans med Norrskens finanschef Frida Siwe.

Norrsken är Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse för investeringar i techbolag som vill göra världen bättre genom innovativ teknik. Än så länge har Norrsken investerat i visselblåsartjänsten Klarity, bolaget Just arrived – som är en rekryteringsapp för nyanlända till Sverige – och matsvinnappen Karma.

Det har sedan länge stått klart att stiftelsen även håller på att bygga ett stort kontorshotell för så kallade sociala entreprenörer och techbolag. Nu jobbar en drös hantverkare för att få klart kontoret till lanseringen i januari.

På alla ytor syns pappersdukar, gipsplattor och mängder med tejp. Lukten av ljusgrå målarfärg fyller hela lokalen. Vintersolen flödar in genom stora fönster på alla håll.

Max Larsson von Reybekiel och Frida Siwe visar konferensrum, små Skype-hytter och de stora öppna ytorna.

När man kommer in genom huvudingången syns sex platåer som höjs successivt ju länger mot andra ändan man kommer. Där planerar man ett parklikt öppet kontorslandskap. Än så länge står bara ett ensamt träd på platsen.

Platåerna i det öppna landskapet, med inglasade mötesrum till vänster.

"Forskning visar att växter är ett av de mest effektiva sätten att skapa en bra inomhusmiljö”, säger Max Larsson von Reybekiel.

Kontoret kommer att bli helt aktivitetsbaserat, så det finns inga fasta platser. Däremot är Norrsken-organisationen mån om att det inte känns som ett öppet kontorslandskap.

“Vi kommer att ordna det ungefär som en vanlig park med sittgrupper och små bersåer med växter som rumindelare, så att man fortfarande kan sitta tillsammans som ett helt bolag”, säger Frida Siwe.

Parken kompletteras med ett knäpptyst bibliotek för högkoncentrationsarbete, exempelvis programmering.

Just programmering är något Frida Siwe trycker hårt på.

"Här vill vi verkligen ha både bolag som gör gott och rena techbolag. Vi vill få de världarna att mötas”, säger hon.

Totalt kommer det finnas plats för ungefär 50 bolag att flytta in i bolagets nya lokaler.

“Det är allt ifrån enmansbolag till bolag med 15 personer. De flesta ligger på mellan tre och fem personer. Vi är nästan helt fulla redan men det finns några platser kvar”, säger Frida Siwe.

“När vi öppnar i januari går vi egentligen in i en slags betafas där bolagen kan få klämma och känna lite på lokalen och se vad som funkar och inte funkar. Så kan vi optimera allt eftersom”, säger Max Larsson von Reybekiel.

Den stora inflyttningsfesten kommer läggas till mitten på våren.

“Nu låter det kanske som att vi inte kommer vara klara. Vi har väldigt höga ambitioner och jag tror verkligen att vi kommer ha ett väldigt bra coworking space redan från början”, säger Max Larsson von Reybekiel.

Frida Siwe visar runt en av sina nya kollegor.

Läs fler artiklar
LÄS MER