Zound säkrar superavtal – nu väntar börsen för hörlursbolaget

Zound industries
Zound säkrar superavtal – nu väntar börsen för hörlursbolaget

Pernilla Ekman, vd för Zound Industries. Foto: Pressbilder.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Avtalet med Marshall är värt 700 miljoner kronor - per år. Nu är det i mål, enligt uppgift till Breakit.

Under hösten har vi rapporterat om att den svenska hörlurstillverkaren Zound industries måste förhandla om sitt partner-avtal med brittiska Marshall.

Ledningen för Zound industries har förhandlat med Marshall en längre tid. Utgången av förhandlingarna har varit avgörande för hörlurstillverkarens framtid.

I dag står Marshall-samarbetet för runt 70 procent av Zound industries försäljning på totalt 1 miljard kronor. Det nuvarande avtalet (som består av flera delavtal) löper ut 2020 och efter att Zound-ledningen bestämt sig för att börsnotera bolaget blev behovet att få till en ny uppgörelse ännu mer akut.

“Nya investerare skulle aldrig acceptera att omsättningen var så beroende av ett avtal som skulle upphöra om bara några år”, konstaterar en av Breakits källor.

Men nu är alltså osäkerhetsmomentet undanröjt, vilket vi rapporterade om först i Breakits podcast. Enligt Breakits uppgiftslämnare har parterna kommit överens och nu återstår bara juridiska detaljer som inte ska påverka helheten. Planen är att under december klubba igenom avtalet i Zound industries styrelse.

De exakta detaljerna i avtalet är inte kända, men normalt brukar en partner som Marshall få mellan 10 procent och 13 procent av försäljningen i avtal av det här slaget.

Uppgörelsen mellan Zound industries och Marshall gör också att vägen till en börsnotering ligger vidöppen för det svenska hörlursbolaget.

Investmentbanken Carnegie jobbar redan med noteringsplanerna och enligt Breakits källor ska bolaget gå till Stockholmsbörsen under 2017.

När Zound industries fick in franska Time for Growth som delägare förra året så värderades hela bolaget till drygt 900 miljoner kronor. Efter det har Zound industries fortsatt att växa och väntas i år sälja för runt 1 miljard kronor och göra ett rörelseresultat på cirka 80 miljoner kronor.

Sannolikt kommer Zound industries få ett marknadsvärde på runt 2 miljarder kronor när bolaget gör börsdebut.

Breakit har varit i kontakt med företrädare för Zound industries men ingen har velat kommentera våra uppgifter.

Hör mer i Breakits podcast.

Fakta: Marshall och Zound industries

• Zound industries tillverkar hörlurar och trådlösa högtalare, och har flera egna varumärken.

• Via licensuppgörelser säljer bolaget även produkter med det legendariska förstärkarvarumärket Marshalls varumärke. 

• Dessa hörlurar, och senare även trådlösa högtalare, har blivit en försäljningssuccé. I dag är Marshallprodukterna den överlägset viktigaste affären för Zound industries.

• Zound industries har även tagit fram en Marshall-telefon, som skulle fånga musikälskare. Den har dock inte sålt enligt förväntningarna. Framtiden för musikmobilen är osäker.

Läs fler artiklar
LÄS MER