Uppgifter: Så slår taxiutredningen mot utmanarna Uber och Heetch

Breakit - Uppgifter: Så slår taxiutredningen mot utmanarna Uber och Heetch

KTH-forskaren Amy Rader Olsson leder taxiutredningen. Foto: AP samt KTH.

Erik Wisterberg

Reporter

Taxiutredningen lär komma med både goda och dåliga nyheter för Uber.

I morgon kommer den, regeringens stora taxiutredning. Framtiden gällande rättsläget för taxiutmanarna – som fört ett offentligt ordkrig med de etablerade taxibolagen – lär då klarna.

Utredaren Amy Rader Olsson har bland annat uppdraget att se över reglerna för samåkningstjänster, som Uber Pop och Heetch. Den förstnämnda är stängd i Sverige i dagsläget, men Heetch har nyligen lanserats, och försöker komma runt regelverket med ett knep.

Redan i oktober erfor Sveriges Radios Ekot att utredningsförslagen skulle bli ett bakslag för dessa aktörer

Nu rapporterar Expressen, med hänvisning till källor, att utredningen delvis blir positiv för taxiutmanarna. 

”Enligt vad Expressen erfar kommer resultatet av utredningen delvis att gynna aktörer som Uber – men förmodligen kritiseras av den traditionella taxibranschen”, skriver tidningen i dag

Det ska bland annat handla om reglerna för så kallad ”personbefordran”.

Uber Sverige har länge velat att förare under kortare perioder ska kunna använda vanliga privatfordon, utan exempelvis taxiskyltning eller taxameter. Enligt uppgift till Breakit uppnar taxiutredningen för att taxameterkravet slopas, och istället kan ersättas med enklare utrustning. Kravet på speciell registreringsskylt för fordon i taxitrafik blir dock kvar. 

De som har hoppats på en relansering av Uber Pop, den svarttaxistämplade tjänsten som låter privatpersoner köra andra privatpersoner mot betalning, lär dock bli besvikna enligt Expressen. 

Taxiutmanaren Uber har argumenterat för att det handlar om en samåkningstjänst. 

”Taxiutredningen som nu sett över reglerna för samåkning förväntas ge kritikerna rätt i den frågan, enligt vad Expressen erfar. Samåkning kan inte innebära att någon part gör en ekonomisk vinst, lär vara en av utredningens slutsatser”, skriver Expressen. 

När Uber tog beslutet att skrota Uber Pop i Sverige pekade den dåvarande Sverigechefen Alok Alström på att ett nytt regelverk behövs. Att regeringen sköt upp slutdatumet för taxiutredningen var ett skäl till att Uber valde att stänga tjänsten i Sverige.

Du som är intresserad av hur det blir kan med fördel titta in på Breakit i morgon, onsdag, då de skarpa förslagen offentliggörs.

Uppdatering: I en intervju med Breakit bekräftar regeringens utredare uppgifterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER