Izettles vd Jacob de Geer: Därför kommer Swish inte att överleva

Breakit - Izettles vd Jacob de Geer: Därför kommer Swish inte att överleva

Jacob de Geer, grundare och vd för Izettle. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Bankernas betaltjänst Swish har en tuff framtid till mötes - åtminstone om man ska tro svenska Izettles vd och grundare Jacob de Geer.

EU:s nya betaltjänstdirektiv, även kallat för PSD2, väntas träda i kraft år 2018. Direktivet kommer att öppna upp för tredjepartsleverantörer att utföra tjänster åt bankernas kunder, vilket innebär att bankerna inte längre kommer att ha monopol på sina kunders kontoinformation och betaltjänster. 

En som tror att det kommer att bli "sanslöst" bra för konsumeterna är Jacob de Geer, vd för Izettle, skriver Svenska Dagbladet. Samtidigt hävdar han att det kommer att bli undergången för betalappen Swish, vars teknologi utvecklas av Bankgirot. 

"I och med konsekvenserna av det nya EU-direktivet som kommer så kan man verkligen ifrågasätta hur lång livstid Swish har."

Förklaringen Jacob de Geer ger är att de nya EU-direktiven kommer att leda till större konkurrens i och med att nya liknande appar troligen kommer att utvecklas. 

"Med tanke på att tekniken kommer bli öppen för alla, innebär det att bankerna blir konkurrensutsatta av appar med mer avancerad funktionalitet och utvecklare som kan röra sig mycket snabbare än bankerna själva."

"Sedan är bara frågan om man kommer lyckas nå igenom bruset och få konsumenten att byta från att använda Swish till att använda till någon ny app för att funktionaliteten är bättre", säger Jacob de Geer till tidningen. 

För Izettle, som utvecklar portabla kortläsare, kommer de nya EU-direktiven att gynna bolaget – som bland annat kommer att kunna göra bättre riskbedömningar på kunder, enligt Jacob de Geer. 

"Det är så mycket man kommer att kunna göra med den datan som tredje part", säger han till Svenska Dagbladet. 

Läs fler artiklar
LÄS MER