Experten: Black Friday lyfter handeln med 30 procent

Breakit - Experten: Black Friday lyfter handeln med 30 procent

Foto: TT/Jon Olav Nesvold

Viviana Canoilas

Reporter

Black Friday fortsätter att slå rekord – både e-handeln och handeln vinnare.

Det amerikanska fenomenet fortsätter att slå rekord i Sverige. Flera medier har under dagen rapporterat om rekordförsäljningar hos flera e-handlare i Sverige. En är hobbykedjan Hobbex webbshop som, enligt Firewire, redan vid klockan 11 hade passerat fjolårets försäljning.

”Jag har aldrig varit med om ett sådant här tryck i vår webbshop, det är fantastiskt roligt att jobba idag. VR-glasögon, drönare och Smartboards är det som säljer allra bäst”, uppger Peter Olsson, e-handelschef till Finwire.

Elektronikkedjan El Gigantens e-handeln startade Black Friday redan vid midnatt. Något som flera e-handlare också gjorde, enligt jämförelsesajten Pricerunner. 

"Under den första timmen lades en beställning per sekund vilket resulterade i ett nytt e-handelsrekord”, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

E-handelsjätten Amazon berättar i ett pressmeddelande att de redan passerat antalet sålda varor under årets Black Friday förmodligen redan sitt fjolårets försäljning. 

Arne Andersson, detaljhandelsanalytiker på Postnord, har under dagen hängt på e-handelsbolaget Nellys lager. 

"Det har varit full rulle här och personalen har haft mycket att göra. Men Nelly berättar i alla fall att det blir rekord i år igen. Men några siffror vill bolaget inte gå ut med", säger Arne Andersson. 

Trycket har också gjort att flera sajter, bland annat H&M:s, har kraschat, något som e-handelsveteranen Pär Svärdson förutspådde. 

"Jag har hört att flera sajter har haft högt tryck. En e-handlare berättade att han skulle få 11-12 gånger högre försäljning än förra årets Black Friday", säger Arne Andersson. 

Hur skulle du summera den här dagen? 

"Den är inte slut än. Men som jag och min kollega Carin Blom ser det kommer årets Black Friday slå rekord i år. Vi räknar med en 30-procentig ökning totalt", säger Arne Andersson. 

Läs fler artiklar
LÄS MER