Svenska Tobii fortsätter ladda för storsatsning – tar in halv miljard

Tobii
Svenska Tobii fortsätter ladda för storsatsning – tar in halv miljard

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Breakit

Det börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii, som inlett en storsatsning på virtual reality och smartphones, ska fylla kassan med 458 miljoner kronor.

Det börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii, som inlett en storsatsning på virtual reality, VR, och smartphones, ska fylla sin krigskassa. Redan i början av november meddelade det svenska techbolaget Tobii att man planerar att genomföra en företrädesemission. Totalt rör det sig om 458 miljoner kronor som bolaget vill få in från sina investerare.

Bakgrunden till den stora finansieringsrundan är att bolaget vill göra "betydande investeringar" i eyetracking inom virtual reality (VR) och smartphones.

Nu släpper bolaget villkoren inför emissionen. Teckningskursen är 52 kronor per ny aktie. Teckning av nya aktier ska ske från och med den 6 december till och med den 20 december.

Aktieägare som väljer att inte delta i företrädesemissionen kommer att få sin ägarandel utspädd med cirka 9 procent.

”Intresset för eyetracking i olika konsumentapplikationer har utvecklats väsentligt snabbare än vad vi förutsåg vid börsintroduktionen i april 2015. Vår bedömning då var att det skulle ta lägre tid för eyetracking att bli aktuellt i smartphones och headsets för VR än vad vi ser idag. Den kapitalanskaffning om drygt 400 miljoner kronor som gjordes i samband med noteringen räcker för att fullfölja den affärsplan vi beslutade om då, men för att skapa förutsättningar för att ta en ledande position även inom dessa nya områden behöver vi nu lägga ännu större resurser på marknads- och teknikutveckling” sade Tobiis vd Henrik Eskilsson i början av november.

Läs fler artiklar
LÄS MER