Missnöje bland storägarna på hajpade techbolaget Fingerprint

Breakit - Missnöje bland storägarna på hajpade techbolaget Fingerprint

Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Ett “guldkantat” options- och bonusprogram som riktas till bland annat Fingerprint Cards nya vd Christian Fredriksson skapar missnöje bland storägarna.

Det rapporterar SvD på torsdagsmorgonen.

Totalt handlar det nya incitamentsprogrammet, som berör ledningsgruppen och bolagets nytillträdde vd, om 1 miljon optioner. Bonusprogrammet uppges vara värt mellan 12,5 och 15 miljoner kronor - men kan bli värt mer när optionerna växlas mot aktier, förutsatt att kursen stiger.

Förslaget var tänkt att godkännas på en extra bolagsstämma den 30 november - men nu uppges flera av bolagets storägare rösta ner till förslaget.

"De har inte fått vara med och bestämma. Man brukar prata med storägare innan, men så har inte skett här", säger Mattias Eriksson, som ansvarar för bolagets investerarrelationer, till Svd.

Bland Fingerprints storägare återfinns bland annat institutionella ägare som Handelsbanken Fonder, AMF Försäkring och Fonder samt Oppenheimer, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint har gjort fingeravtrycksläsare i mobiltelefoner till en mycket lönsam miljardaffär, men nytillträdde vd:n Christian Fredriksson ska nu bredda bolaget, något som innebär att man kommer lansera sensorer även för betalkort och passerkort.

Christian Fredriksson tog över efter Jörgen Lantto, som petades från jobbet i början av juni.

Läs fler artiklar
LÄS MER