Svensk mäklarfirma köper in sig i finans-startup - blir storägare

Tradevenue
Svensk mäklarfirma köper in sig i finans-startup - blir storägare

Tradevenues vd Oscar Cederin.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Börstjänst får in ny tung storägare - affärsängeln Andreas Bonnier säljer.

Det är aktieplattformen Tradevenue som nu får ett av Sveriges största mäklarhus, Erik Penser Bank, som ägare. Erik Penser Bank förvärvar 30 procent av aktierna i Tradevenue. 

Säljare är affärsängeln Andreas Bonnier som förra sommaren investerade 4 miljoner kronor i Tradevenue. Parterna vill inte uppge hur mycket Erik Penser Bank betalar men sannolikt är det mer än Andreas Bonniers ursprungliga investering med tanke på att Tradevenue har en relativt stark tillväxt mätt i antalet användare.

”Vi ligger nu på runt 60000 besökare i månaden och växer organiskt med 10 till 15 procent i månaden”, säger Tradevenues vd Oscar Cederin.

Affären är en bärande del i det strategiska samarbete som Erik Penser Bank nu inleder med Tradevenue.

”Vi har en liknande målgrupp och kommer efter årsskiftet lansera en ny produkt tillsammans”, säger Oscar Cederin som inte vill ge några närmare detaljer om vad det är för typ av produkt som ska presenteras då.

Tradevenue samlar all information som skrivs om svenska börsnoterade företag på internet. Forum-inlägg, bloggar, bolagsnyheter och pressmeddelanden fångas upp av plattformen och skickas som push-notiser till användarna. Dessutom driver Tradevenue podcasten ”25 minuter” och ett aktieforum som driver mycket besökstrafik.

Efter affären blir Erik Penser Bank största enskilda ägaren i Tradevenue men Oscar Cederin kommer tillsammans med de två grundarna Erik Thulin och Adam Linders fortfarande kontrollera aktiemajoriteten i bolaget.

Affärsmodellen går ut på att Tradevenue låter företag visa upp sig på plattformen för att locka nya aktieägare. Den som betalar får synas betydligt mer än den som inte betalar, och med mer attraktiva former av innehåll - exempelvis video.

Johan Mörner, vd Erik Penser Bank, säger i en kommentar:

"Investeringen i Tradevenue är ett betydelsefullt steg för Penser Bank att ytterligare stärka distributionskraften för vårt framgångsrika corporate service-koncept Penser Access. Med investeringen i Tradevenue stärker vi närvaron på de alltmer betydelsefulla plattformar som idag attraherar investerare som är intresserade av småbolagsaktier”.

Läs fler artiklar
LÄS MER