Klubbat och klart – Auctionet fyller sin kassa med nya miljoner

D-ax Auctionet
Klubbat och klart – Auctionet fyller sin kassa med nya miljoner

Axel Johnsons Antonia Ax:son Johnson med dottern och bolagets styrelseordförande Caroline Berg. Niklas Söderholm, vd för Auctionet. Foto: Press/TT/PONTUS LUNDAHL

Viviana Canoilas

Reporter

Avito-grundarna, Axel Johnson-gruppens riskkapitalbolag och ägarfamiljen bakom detaljhandelsjätten Otto Group fortsätter att skjuta in pengar i auktionplattformen Auctionet.

Den digitala plattformen Auctionet grundades 2011 av vd:n Niklas Söderholm tillsammans med en grupp som tidigare arbetat på auktionshuset Bukowskis.

Till skillnad från konkurrenten Barnebys, som tillhandahåller en plattform där kunderna kan söka runt bland de traditionella auktionshusens olika produkter, har Auctionet tagit fram ett system där auktionshus kan hantera hela sin verksamhet. Via bolagets plattform säljs föremålen som kommer från dödsbon, privatpersoner och samlare.

Affärsmodellen fungerar som så att Auctionet tar en del av försäljningen som auktionshusen gör via plattformen.

I våras förra året genomförde Auctionet en finansieringsrunda på 25 miljoner kronor. Förutom de befintliga investerarna, så som exempelvis Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, fick bolaget in nya delägare i form av Axel Johnson-gruppens (storägaren bakom Hemköp och Willys) riskkapitalbolag D-Ax, investeringsfirman Recapex och ägarfamiljen bakom Otto Group.

Nu vill Auctionet satsa ännu hårdare på sin utlandsexpansion och tar in 7 miljoner kronor i riskkapital från de befintliga delägarna till en värdering på 100 miljoner kronor, enligt ägardatabasen Vembi.

"Vi tyckte att det passade bra med en nyemission och vi behövde pengarna till tillväxt och till vår utlandsexpansion. Vi har nyligen lanserat i Storbritannien, Danmark och Österrike", säger Niklas Söderholm.

Under fjolåret omsatte Auctionet 23 miljoner kronor, vilket var en ökning med 40 procent jämfört med föregående år. Bolaget gjorde samtidigt en förlust på närmare 11 miljoner kronor förra året.

"Vi växer med 40-50 procent om året och fokuserar bara tillväxt. Vi är extremt nöjda och vi är även nöjda med att ha Jonas Nordlander som aktieägare", säger Niklas Söderholm.

Länderna som Auctionet tittar på just nu är Spanien, Frankrike och Italien. 

De ligger inte i framkant när det gäller digitalisering - är det en utmaning? 

“Det gäller att hitta rätt tajming och rätt samarbetspartner för att få de traditionella auktionshusen att bli digitala", säger Niklas Söderholm.

Läs fler artiklar
LÄS MER