Glöm felstavningar och autocorrect med appen JustType

JustType Veckans Break?
Glöm felstavningar och autocorrect med appen JustType

Jens Bjarme är en av personerna bakom JustType.

Sara Lindmark

Reporter

Tillhör du dem som suckar över telefonens autocorrect-funktion? Nu har tre svenskar utvecklat en app som heter JustType. Det är ett virtuellt tangentbord som hjälper dig att pricka tangenterna.

I vår serie "Veckans Break?", där vi skriver om helt nya produkter, är det dags för ett bolag som försöker göra det enklare att skriva med mobilen.

Anledningen till att du ibland träffar fel på tangentbordet beror inte på att du har för tjocka tummar utan att du missbedömer var på skärmen du träffar. Faktum är att felträffarna ofta sker på samma tangenter på samma sätt om och om igen - de följer ett individuellt mönster.

“Ofta är det ute i kanterna, men det beror på om man skriver med tummar, pekfingret eller två händer”, säger Jens Bjarme som tillsammans med två andra grundat Gordian som står bakom appen JustType.

Det är ett virtuellt skrivbord för Iphone som är självlärande och lär sig användarens skrivmönster. Efter ett par meningar kommer det att vara skräddarsytt för den som använder det.

“Autocorrect blir visserligen bättre och bättre men det är gissningar och blir fel ibland. Istället för att försöka lindra symptomen så försöker vi göra så att du slipper skriva fel”.

Företaget startades för nio månader sedan och hittills har grundarna klarat sig på ett stöd från Almi på 50.000 kronor.

"Från början hade vi funderat på att göra ett osynligt tangentbord men det kändes för nischat eftersom de flesta nog vill se sina tangenter. Så då kom vi på det här med självlärande tangentbord istället”, säger Jens Bjarme.

Både han, Henrik Schönström och Markus Svensson har andra jobb vid sidan av appbyggandet.

“Själv är jag från början utvecklare. Det enda mål vi har just nu är att kunna jobba på heltid med det här, att vi ska kunna skaffa kontor och ta ut en minimilön. Men det är ju en del nedladdningar eller köp varje månad som behövs för att det ska funka”.  

Appen ska släppas i augusti men för tre dagar sedan drog de igång en Kickstarter-kampanj för att väcka uppmärksamhet kring affärsidén och få in test-personer. Appen kommer att kosta en liten slant att ladda ned, hur mycket är dock oklart.

Läs fler artiklar
LÄS MER