Förvärvade tyskt bolag – nu fyller Caliroots kassan med miljoner

Caliroots

Andreas Koschnike, grundare av Caliroots. Foto: Press

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Caliroots befintliga ägare skjuter in 15 miljoner kronor i e-handelsbolaget.

Det var i september e-handelsbolaget Caliroots, som sedan 2003 säljer streetwear och trendiga sneakers, köpte upp det tyska e-handelsbolaget Soto. Bolaget har en liknande profil som Caliroots och har också två fysiska butiker i Berlin.

Hur mycket köpeskillingen gick på har Andreas Koschnike, grundare och vd på Caliroots, inte velat avslöja.

Nu står det klart att Caliroots fyller på sin krigskassa med nya pengar, enligt ägardatabasen Vembi. Totalt tar bolaget in 15 miljoner kronor från sina befintliga ägare Verdane Capital och Eequity samt från bolagets styrelseordförande Arthur Engel.

Andreas Koschnike är fortsatt bolagets största enskilda ägare, enligt handlingar som Breakit har tagit del av.

“En del av pengarna är öronmärkta till förvärvet vi gjorde. Sedan har vi haft en bra tillväxtkurva och gör rundan också för att ha mer pengar i kassan inför nästa år”, säger Andreas Koschnike.

Han räknar med att koncernens omsättning kommer att landa på 300 miljoner kronor i år. Det innebär att försäljningen ökat med 50 procent jämfört med fjolårets siffror. 

"E-handeln går ruskigt starkt. Vi räknar med att vara lönsamma inom kort på helårsbasis", säger Andreas Koschnike och fortsätter:

"Nu under hösten har vi haft en 60 procentig tillväxttakt online."

Prognosen nästa år är att fortsätta växa i samma takt.

Blir det fler förvärv?

"Planen är att få hyfsad försäljning och expandera vidare mot Europa, USA och Asien. Och ja, vi tittar på fler förvärv på den lokala marknaden och fler samarbeten med lokala aktörer. Det ger oss kunskaper hur marknaden fungerar", säger Andreas Koschnike.

Caliroots finns i de nordiska länderna, Tyskland, Frankrike och Nederländerna. I Sverige har Caliroots fem fysiska butiker i Stockholm.  

Läs mer