Triss i tech på Fokus maktlista: ”Teknikadeln börjar ta ton”

Breakit - Triss i tech på Fokus maktlista: ”Teknikadeln börjar ta ton”

Niklas Adalberth, Anna Wikland och Daniel Ek. Foto: Ann Jonasson, Fredrik Persson samt pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Här är Sveriges mäktigaste techprofiler, enligt Fokus.

Tidskriften Fokus årliga makthavarlista börjar bli lite av en institution. Förra året lös techprofilerna med sin frånvaro, vilket vi på Breakit tyckte var lite tråkigt. 

När årets lista i dag släpps ser det annorlunda ut, vilket bland annat motiveras med att techsektorn har tagit för sig rejält i den politiska debatten exempelvis om personaloptioner. 

Fokus tar in tre nya namn från den svenska techscenen på listan över de 100 mäktigaste svenskarna.

”Den svenska teknikadeln börjar ta ton. I april hotade Spotifyparet Daniel Ek och Martin Lorentzon med landsflykt om politikerna inte löste bland annat bostadssituationen”, skriver Fokus. 

Daniel Ek kliver in på plats 46 på Fokus lista, medan Martin Lorentzon – som var med på förra årets lista – åker ut. 

Bakgrunden är att han nyligen klev ned från posten som styrelseordförande. 

”När Daniel Ek prisar välfärdsstaten i internationella medier och vallar runt amerikanska journalister i Stockholm påverkar han också Sverigebilden mer än många inser. Lorentzon lämnade Spotify – och därmed den här listan – i höstas. Men in kommer Anna Wikland och Niklas Adalberth”. 

Anna Wikland är högsta chef för Google i Sverige. Niklas Adalberth är Klarna-miljardären som sadlat om till världsförbättrare i stiftelsen Norrsken. 

Här är alla namn på Fokus makthavarlista som kan intressera Breakits läsare. 

46. Daniel Ek, grundare och vd, Spotify

"Det svenska näringslivets klarast lysande stjärna. Spotifygrundaren har blivit de nyfödda och ännu ofödda företagens röst i Sverige. Sätter press på politikerna – oavsett om det handlar om bostadsfrågan eller optionsbeskattning".

70. Mia Brunell Livfors, Koncernchef Axel Johnson

"Hon har bytt Stenbecksfären mot ett annat familjeimperium. Som vd för Axel Johnson-koncernen har hon makt över vad många konsumenter stoppar i varukorgen och sitter på ovärderliga kunduppgifter".

73. Börje Ekholm, vd Ericsson. 

"Han var egentligen inte sugen på jobbet som Ericssons vd. Men wallenbergarna har gjort honom rik – så nu var det dags att betala tillbaka. Turerna kring tillsättningen avslöjar den tilltro sfären känner. Slutar samtidigt som styrelseordförande för Nasdaqbörsen".

91. Cristina Stenbeck, Huvudägare Kinnevik 

"Beslutet att flytta hem är viktigare än många kanske inser för Sveriges roll som storspelare i den digitala affärsvärlden. Fick en politisk dörröppnare av megaformat med rekryteringen av förre finansministern Anders Borg. Lämnade över Kinnevikklubban i våras – men sitter fortfarande på makten.

93. Anna Wikland, affärsområdeschef Google.

 "Världens mäktigaste företags Stockholmskontor är ett maktcentrum. Sverigechefens star power gör henne till ett bollplank och en samtalspartner för politiker".

99. Niklas Adelberth, medgrundare Klarna.  

”Nu ska han bli riskkapitalist. Men inte för att tjäna pengar. Hans stiftelse Norrsken ska lösa de stora samhällsutmaningarna med ny teknik”.

Läs fler artiklar
LÄS MER