Ny spelsuccé för Paradox – ligger tvåa på global bästsäljarlista

Paradox

I bakgrunden: Pressmaterial från Paradox-spelet Tyranny.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spelutvecklaren och förläggaren Paradox kan ha en ny superhit på gång. På spelplattformen steams globala topplista över mestsäljande spel ligger rollspelet Tyranny just nu tvåa.

Spelförläggaren Paradox har haft ett svängit första halvår på aktiehandelsplatsen First North. De första handelsdagarna gick aktien som en raket och var som mest upp nästan 100 procent. Efter det har kursen fallit tillbaka men sedan noteringen 31 maj är uppgången ändå 50 procent.

Under året har bolaget lyckats väl med sina egna spel Stellaris och Hearts of Iron 4, vilket resulterade i att bolaget gjorde sitt bästa kvartal någonsin i perioden april till juni. Då omsatte bolaget 235 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 142 miljoner kronor.

Nu, bara dagar innan nästa kvartalsrapport, har bolaget precis släppt ytterligare ett spel som verkar gå väldigt bra. Spelet Tyranny ligger nämligen två på den globala topplistan över mestsäljande spel på spelplattformen Steam.

“Det är ett annat stort spel som har släppts samtidigt så det är stort att vara tvåa på den globala topplistan. Det känns jättekul”, säger Susana Meza Graham, vice vd på Paradox.

Hur många sålda spel det egentligen innebär är än så länge oklart. Men sannolikt handlar det om tiotals miljoner kronor i omsättning bara de senaste två dagarna.

Både Stellaris och Hearts of Iron 4 sålde snabbt 200.000 exemplar på de digitala spelplattformarna. Några exakta säljsiffror för Tyranny vill dock inte Susana Meza Graham dela med sig.

“Vi brukar inte gå ut med några försäljningssiffror om vi inte har nått en specifik milstolpe som vi vill kommunicera. Nu ligger vi tvåa den globala bästsäljarlistan i en extra tuff månad eftersom många spel släpps i november”, säger hon.

Etta på Steam-listan är spelet Dishonored 2. Spelet ges ut av Bethesda studios, som även ligger bakom storsäljare som Fallout- och Elder Scrolls-serierna.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Paradox aktiekurs för närvarande är upp 10 procent från noteringskursen. Rätt siffra är alltså drygt 50 procent.

Läs mer