Efter Trumps seger – Daniel Ek ifrågasätter USA:s valsystem

Breakit - Efter Trumps seger – Daniel Ek ifrågasätter USA:s valsystem

Donald Trump och Daniel Ek. Foto: TT samt Breakit.

Erik Wisterberg

Reporter

Många väljare stannade hemma när Trump röstades fram. Nu vill Spotify-grundaren Daniel Ek se förändringar i valsystemet.

När han lanserade sin kandidatur under republikanernas primärvalsprocess avfärdade många det som ett skämt. Nu har skrattet fastnat i halsen, då den oberäkneliga affärsmannen Donald Trump blivit vald till USA:s president. 

Men många amerikaner stannade på sofflocket – eller på sitt arbete – på valdagen. I Sverige infaller riksdagsvalet alltid på en söndag. 

Spotifygrundaren Daniel Ek ifrågasätter nu upplägget i det amerikanska valet.

”Vänner, nära hälften av USA:s befolkning röstade inte i detta val (-7 procent jämfört med förra valet). Varför var inte 8 november en nationell helgdag?”, skriver han på Twitter. 

Hilllary Clinton och Donald Trump har beskrivits som de mest impopulära presidentkandidaterna någonsin i ett amerikanskt val. Många väljare har vittnat om att de snarare röstar mot en kandidat än för sin favorit. Det kan sannolikt ha bidragit till att valdeltagandet ser ut att ha blivit lågt, tvärtom vad opinionsinstituten spådde. 

De exakta siffrorna är ännu inte klara. Men uppskattningar från US Elections Project visar ett valdeltagande på 55,6 procent, vilket om det stämmer skulle vara den lägsta siffran sedan 2004.

Men vissa pekar på att folk kan ha stannat hemma på grund av praktiska svårigheter som barnomsorg och arbete

En annan faktor är att processen för att faktiskt få rösta i USA är långt mer krånglig jämfört med till exempel i Sverige. 

”I ett så teknikfokuserat land, och med allt prat om registrering för väljare – jag hör anektoter från Kalifornien om köer på två till tre timmar för att få rösta – fanns det något enkelt sätt att rösta online? Och om inte, varför?”, skriver Daniel Ek på Facebook. 

Att införa röstning via nätet förs även fram i den svenska debatten, som ett sätt att få grupper som är underrepresenterade i statistiken över valdeltagande, att använda sin demokratiska rättighet. 

Anställda på Spotify i USA fick ledigt i samband med valet.

Läs fler artiklar
LÄS MER