Svenska stjärninvesterarna: Så kan valet påverka riskviljan

Breakit - Svenska stjärninvesterarna: Så kan valet påverka riskviljan

Johanna Ekström

Reporter

“Agerar han som i sitt twittrande kanske man ska investera i konserver snarare än startups”.

Den första reaktionen bland de svenska investerare som Breakit pratat med efter att Donald Trump valts till ny president kan beskrivas som chock.

Men också en stor osäkerhet över vilken politik han faktiskt kommer att gå fram med.

Johan Brenner, partner på riskkapitalbolaget Creandum som de senaste tre åren arbetat med att etablera bolaget i Silicon Valley, säger att han har “en naiv förhoppning” om att det inte kommer bli så illa som många befarar.

“Han gick till val med ett budskap, men vi får bara hoppas att han nu använder makten på rätt sätt och att han inte kommer vilja, eller kunna, genomföra allt han har sagt”, säger han.

Om Donald Trump skulle begränsa invandringen till USA kraftigt, som han hotat med, skulle det dock vara ett hårt slag mot Silicon Valley.

“Det som har skapat det amerikanska startup-systemet är invandringen. Över 50 procent av alla unicorns är skapade av första eller andra generationens immigranter. Men jag har en förhoppning om att när det kommer till vardagen kommer vi inte se så stora förändringar trots allt”, säger Brenner.

En effekt för både svenska och amerikanska startups som Johan Brenner tror att vi kan få se kortsiktigt är att planerade börsintroduktioner skjuts upp. Något som Breakits Stefan Lundell även är inne på i sin krönika.  

“Många techbolag ligger i pipelinen både i Sverige och USA. Om börsen går ner och vi får ett antal veckor med en svag börs så lär det bli en effekt. Det kan det absolut påverka kapitalförsörjningen på lång sikt”, säger Brenner.

Mikael Pawlo, investerare, grundare av Mr Green och aktuell med appen Red Flag, tror att valresultatet kan leda till kraftigt minskad riskaptit. Främst när det kommer till mindre investeringar via affärsänglar och liknande.

“Det kan bli körigt fram till jul för såddrundor. Det är bara att hoppas att Trump gör som politiker brukar göra - bryter alla sina vallöften”, säger han och fortsätter:

“Det kommer ta lite tid för Trumps eventuella förändringar att ge praktisk effekt tror jag, men en initial överreaktion får vi nog räkna med. Framförallt idag blir det sannolikt väldigt turbulent”.

Men även han hoppas att Donald Trump nu när han väl blivit vald kommer tona ner sin retorik.

“Om man ska försöka vara lite positiv så blir Trump i bästa fall en ny Reagan på sikt, och levererar en annan politik än det höga tonläge som använts i kampanjen. I sämsta fall agerar han som sitt twittrande och då bör man kanske investera i konserver snarare än startups”.

Marta Sjögren, investerare på riskkapitalbolaget Northzone, med verksamhet i både New York och Stockholm, är mer försiktig i sina uttalanden men säger att valet sänder chockvågor genom systemet i allmänhet.

“Men vi har trots det en långsiktig syn på utvecklingen och är fast beslutna att fortsätta stötta de bästa entreprenörerna, för att bygga globala bolag på våra nyckelmarknader”, säger hon.

Transparens: Mikael Pawlo äger en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER