Sök

Stjärninvesteraren om Trumps framgång i natt: "Jag är skakad"

USA-valet

Trumps väljare jublar i New York. Pär-Jörgen Pärson, i samma stad, är djupt bekymrad. Foto: Pressbild samt Evan Vucci/AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Världen vaknar upp till ett oväntat valresultat.

När Sverige börjar vakna upp under onsdagsmorgonen tyder alltmer på att Donald Trump blir USA:s nästa president. Precis som när britterna röstade för Brexit har opinionsmätarna gått bet.

Nyckelstaterna Ohio och Florida tas hem av Trump. New York Times prognos ger (05:22) Donald Trump 95 procents sannolikhet att vinna presidentposten. 

Källa: New York Times.

När Breakit når Pär-Jörgen Pärson, tung riskkapitalist på Northzone och styrelseledamot i Spotify, har han precis lämnat en valvaka med vänner i New York.

”Man blir förbluffad över hur detta ser ut att sluta, jag blir otroligt bekymrad. Med tanke på den retorik han (Donald Trump) har fört under valrörelsen kan man inte säga att amerikas befolkning har förts bakom ljuset”, säger Pär-Jörgen Pärson till Breakit.

Protektionism och en mycket hård immigrationspolitik har varit bärande teman i Trumps kampanj. 

”Det han står för är inget som jag tycker att ledaren för den fria världen ska stå för. Jag är skakad”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Finansmarknaderna har reagerat mycket negativt på resultaten hittills. 

Pär-Jörgen Pärson pekar även på att republikanerna ser ut att ta hem senaten – och partiet har sedan tidigare majoritet i representanthuset. 

”Om de får presidentposten har de alla positioner som krävs för att styra landet. Det kommer även att utses tre till fyra domare i högsta domstolen under de kommande åren. Detta är potentiellt otroligt genomgripande”. 

Konkret – vad är du oroad över för er som gör affärer?

”Det ser ut som att protektionism kommer att vara ett stort tema, det är aldrig bra för Sverige och svenska företag”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Han ser även tänkbara konsekvenser för de som vill söka sig till USA, för arbete eller av asylskäl 

”Det har pågått en immigrationsreform, både för de som behöver skydd och för duktiga människor som vill söka en professionell framtid i USA. Många dörrar kommer att stängas. Jag tror att det är en dålig utveckling för USA, och om det även blir dåligt för resten av världen återstår att se”.

Pär-Jörgen Pärson var en av de tidiga investerarna i Spotify. I hans portfölj på Northzone ingår även Widespace, Bloglovin, Qapital, Nuday, Play Dots, X5 Music, Soundtrack Your Brand och Jukely.

Olof Mathé, svensk entreprenör och medgrundare till Silicon Valley-startupen Mixmax, följer resultaten som tickar in med viss skräck på USA:s västkust. 

Han har deltagit i Hillary Clintons kampanj, bland annat genom att ringa kampanjsamtal.

”Jag är lite i chocktillstånd”, säger han till Breakit tidigt på onsdagsmorgonen.  

Klockan 05.20, svensk tid, är loppet för Hillary Clinton inte definitivt över. Olof Mathé väntar på resultaten från Wisconsin och Michigan – traditionellt blåa (demokratiska) stater.

”Om de båda blir röda är det game over. Men just nu tror jag att det är fifty-fifty, det gäller att vara hoppfull”. 

Olof Mathé vill egentligen inte sia om vad Trump som president skulle innebära för företagsklimatet. 

”Detta handlar om att försvara demokratin och USA som rättssamhälle. Där är Trump helt opålitlig, och pratar om att bygga murar, deportera tiomiljontals människor”.

Clinton vs. Trump – klockslag för klockslag:

Detta hände när du sov.

23:00: CNN:s vallokalsundersökning visar att 62 procent av väljarna bestämde sig innan september. Bara 12 procent bestämde sig under den senaste veckan eller de senaste dagarna. De senaste turerna i Clintons epost-kontrovers lär mot denna bakgrund haft mindre påverkan på valresultatet.

Samtidigt svarade 62 procent av väljarna som tillfrågats att de bryr sig om Clintons e-postproblem, enligt Fox News.

Trots att valet står mellan de två mest impopulära kandidaterna någonsin svarade bara en fjärdedel att de röstar på sin kandidat för att de ogillar den andra, enligt CNN:s vallokalsundersökning.

23:45: Samma undersökning visar ett övertag för Hillary Clinton i fem av sju undersökta vågmästarstater.

00:00: De första rösterna börjar räknas. Under valdagen manar kandidaterna och den sittande presidenten på in i det sista för att få folk att rösta.

01:00: Vallokalerna stänger i viktiga delstater. De första resultaten börjar att rapporteras, främst från starka Trumpfästen. Trump vinner Kentucky och Indiana. Clinton vinner Vermont, enligt AP.

01:54. Det är mycket jämnt i nyckelstaten Florida, som ger 29 elektorsröster. Hillary Clinton har en liten, liten, ledning. Det var Florida som avgjorde valet 2000, då George Bush blev president.

Samtidigt vinner Trump vinner West Virginia, Indiana och Kentucky.

02:19: När 87 procent av rösterna i Florida har räknats leder Hillary Clinton med ett blott hundratal röster. Florida beskrivs som en "måste-stat" för Trump.

 

02:21: Valdeltagandet spås bli mycket högt, vilket kan höra ihop med den polariserade valrörelsen. Resultatet i Florida står och väger, då Trump går om knappt. Clinton ser ut att vinna North Carolina.

03:03: Omni rapporterar att vågmästarstaten North Carolina har godkänt förlängda öppettider i vallokaler efter att problem uppstått med vallokalernas datorer.

Hillary Clinton vinner New York, Donald Trump winner Texas.

03:20: Ohio, en delstat som röstat på den vinnande kandidaten i varje val sedan 1960, visar en ledning för Trump.

04:00: Flera viktiga vågmästarstater lutar åt Donald Trump. New York Times prognos har skiftat – från en totalseger för Hillary Clinton till Donald Trumps fördel. Trump leder stort i Ohio.

04:15. Trump tar hem Ohio, enligt SVT. Opinionsmätningarna ser, precis som i Brexit-omröstningen, ut att ha missat att fånga vad folket tycker. Flera viktiga vågmästarstater är dock ännu inte avgjorda.

I Florida leder Trump när 99 procent av rösterna är räknade.

 

04:40: CNN förutspår att Hillary Clinton kommer att vinna Virginia.

04:56: Trump tar hem Florida. New York Times prognos är att han med 95 procents sannolikhet vinner valet.

06:03: Omni rapporterar att avgörandet kan komma i delstaterna Michigan eller Pennsylvania.
Den totala ställningen i elektorer är nu 232 för Trump och 209 Clinton enligt CNN:s sammanräkning. 270 elektorer krävs för seger.

”I princip är Trumps ledning ointaglig”, säger Aftonbladets valexpert Carl Melin.

Läs mer