Börsras att vänta - förhandeln indikerar fall på minst 5 procent

Breakit -  Börsras att vänta - förhandeln indikerar fall på minst 5 procent

Börsen i USA öppnade starkt när FBI gav besked om Clintons epost. Nu darrar marknaden i förhandeln. Foto: Richard Drew.

Erik Wisterberg

Reporter

Investerarna reagerar på valrysaren.

Flera viktiga vågmästarstater – som Florida – ser i skrivande stund ut att luta åt Donald Trump, enligt amerikanska medier som CNN. 

En seger för Donald Trump i presidentvalet kommer innebära betydande turbulens på aktiemarknaderna. Och nu ser investerarna ut att förbereda sig för den eventualiteten. 

Börserna i USA är stängda, men i Asien är kurserna ned kraftigt och de amerikanska terminerna indikerarar en nedgång på runt 5 procent. Inför valet spådde banken SEB att storbolagsindexet skulle gå ner ungefär lika mycket som vid Brexit, det vill säga 8 procent, skriver DI.

”Marknaden gjorde det klart på måndagen att den vill se Hillary vinna valet, och alla indikationer under natten om att det kan gå åt andra hållet sätter press på marknaden. Det är vad vi ser just nu. Det är fortfarande många variabler därute, och det kommer att vara volatilt under de kommande timmarna”, säger Walter Todd, chefsinvesterare på Greenwood Capital Associates till Bloomberg. 

Bloomberg visar data över förhandeln i Standard and Poor's 500-index (S&P 500) som innehåller många av världens största bolag. Indexet föll 3,2 procent när resultaten från presidentvalet började rapporteras.

Källa: Bloomberg.

”Allt som vi har läst har tytt på att vi ska få se Clinton vinna, och att republikanerna tar kontroll över representanthuset. Varje stegvis röst som gör det utfallet svårare, det är en röst mot en lägre marknad”, säger Mike Bailey, research-chef på FBB Capital Partners, till Bloomberg. 

En som redan stålsatt sig inför en eventuell Trump-seger är Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

”Jag har själv utgått från att Trump vinner, och har därför minskat mitt aktieinnehav under drygt en månad. Inte för att jag kan spå i kaffesump utan för att jag vill utgå från att det kan bli rörigt”, sade Claes Hemberg till Dagens Industri

Efter att valresultatet blivit allt mer tydligt för marknadens aktörer har guldet stigit, den mexikanska peson störtdykt och dollarn försvagats mot euron

Läs fler artiklar
LÄS MER