Appen Karma byter bana – ger sig in i kampen om matsvinnet

Karma Trivato
Appen Karma byter bana – ger sig in i kampen om matsvinnet

Teamet bakom matappen Karma Foto: Press/STING

Viviana Canoilas

Reporter

Rabattkortsappen Karma svänger om och ska nu satsa på att minska matsvinnet hos restauranger och kaféer. Waynes Coffee och matgrossisten Martin & Servera hoppar nu på tåget.

Senast Breakit skrev om Karma var bolaget en rabattkortsapp, i likhet med Wrapp, som anpassar erbjudanden efter var du befinner dig och vad du gillar.

Bakom appen står medgrundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson.  

Vid årskiftet tog medgrundarna ytterligare kapital på 2 miljoner från fonden DHS Venture Partners, som är startad av entreprenörer med kopplingar till Handelshögskolan i Stockholm. Bland investerarna återfanns bland annat namn som Lars Lindgren, Magnus Bergman, DHS Venture Partners och Mattias Miksche.

Nu står det klart att Karma har gjort en så kallad "pivotering" och förändrat sin affärsidé.

Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Istället för att vara en rabattkortsapp har bolaget omvandlats till en matapp som ska minska matsvinnet hos restauranger och kaféer.

"När vi hade den gamla appen märkte vi att det var många restauranger som la upp överskottsmat och intresset hos konsumenterna var stort också. När vi började gräva i det såg vi att matsvinn var ett stort problem, så därför gjorde vi om Karma", säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren till Breakit.

Appen fungerar som så att krögare kan ladda upp överskottsmat som riskeras att slängas, som konsumenterna sedan kan köpa som take-away direkt i appen till ett billigare pris.

I veckan lanserades nya Karma och cirka 40 stycken restauranger och kaféer i Stockholm har anslutit sig till appen. Senaste tillskotten är kedjan Waynes Coffee och matgrossisten Martin & Servera. 

"De resultat vi har fått visar att tjänsten fungerar för användare, restauranger och miljön. Vi har nu alla förutsättningar för att ta Karma till nästa nivå där vi genom en innovativ lösning bidrar till maximal samhällsnytta. Vi har en spännande tid framför oss", säger Elsa Bernadotte, finanschef och medgrundare av Karma.

Karma är dock inte ensam om konceptet. Så sent som i går rapporterade vi att den finska matstartupen Resq, med ett liknande koncept, nu stortsatsar i Sverige. 

Läs fler artiklar
LÄS MER