Är han Donald Trumps enda supporter i hela Silicon Valley?

USA-valet
Är han Donald Trumps enda supporter i hela Silicon Valley?

Peter Thiel på republikanernas konvent i Kalifornien. Foto: Ap

Johanna Ekström

Reporter

De flesta av USA:s techprofiler har ställt sig bakom Clinton - eller åtminstone ratat Trump. Dock inte Pay Pal-grundaren Peter Thiel.

Pay Pal-grundaren, Facebook-investeraren och miljardären Peter Thiel gick i våras ut med sitt stöd för Donald Trump, och det har han hållit fast vid.

Både ekonomiskt och genom att tala på konvent. Men det har inte skett utan konsekvenser. Bland annat har det höjts krav om att Thiel ska uteslutas från Facbooks styrelse samt att Silicon Valleys mest berömda inkubator, Y Combinator, ska klippa banden till honom.

Thiel har själv sagt att reaktionerna överraskade honom.

"Det här är ett av få tillfällen då jag faktiskt varit involverad i något som inte ligger i marginalen, utan som faktiskt är mainstream. Miljoner människor står bakom Trump. Jag uppskattar inte att valet har blivit så polariserat, både i Silicon Valley och på andra platser", har han sagt till New York Times

Bland övriga Silicon Valley-profiler verkar stödet för Hillary Clinton däremot vara dominerande. Man är åtminstone överens om att alternativet vore sämre. I ett öppet brev har hundratals techprofiler tagit avstånd från Donald Trump. Bland dem finns Apples medgrundare Steve Wozniak, Twitters medgrundare Ev Williams och Wikipedia-grundaren Jimmy Wales.

En av Facebooks medgrundare, Dustin Moskovitz, har skänkt nära 200 miljoner kronor till Hillary Clintons kampanj.

Silicon Valley-investeraren Marc Andreessen är en flitig twittrare och har flera gånger dumförklarat Trump på det sociala mediet. I somras sade han till Bloomberg att det han bedömer kandidaterna på är deras hållning till vetenskap, den fria marknader, handel och invandring.

“Silicon Valley skulle inte existera idag, vi skulle inte kunna göra något av det vi gör idag, om det inte vore för det fantastiska flödet av invandring som vi har haft de senaste 80 åren”.

“Tanken på att strypa det flödet gör mig illamående”, sade han.

Tesla-grundaren Elon Musk har förvisso skänkt pengar till båda sidorna. Donationen till republikanerna skedde dock innan Donald Trump blev deras presidentkandidat.

Läs fler artiklar
LÄS MER