Sök

Nu avgörs det - men hur påverkas svenska techbolag egentligen?

USA-valet

Foto: Ap

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Breakit reder ut frågetecknen inför nattens valrysare.

I natt svensk tid avgörs det amerikanska presidentvalet mellan kandidaterna Hillery Clinton och Donald Trump - två presidentkandidater vars åsikter och politiska visioner skiljer sig kraftigt.

Så vad innebär då detta val för det svenska näringslivet och techbolagen vi bevakar?

Häng med.

Hur kan svenska techbolag påverkas av valutgången?

Det är så klart svårt att skilja techindustrin från ekonomin som helhet i det här fallet. Men några punkter som kan komma att påverkas är:

Börsen. Om Trump vinner förväntar sig analytiker en negativ reaktion på världens börser, och om Clinton vinner kan det ske något av ett lättnadsrally. Vad som kommer hända på längre sikt är dock omöjligt att säga.

Cleantech, miljöteknikbolag, är ett område som kan komma att påverkas negativt om Donald Trump vinner. Trump har utlovat satsningar på traditionella industrier som gas, olja och kol samt har hotat att lämna Paris-avtalet. Hillary Clinton har däremot ett ambitiöst klimatprogram som går i Obamas fotspår. Han lanserade bland annat en satsning på grön energi på 2.500 miljarder kronor. Något som kommit det här svenska bolaget tillgodo.

Företag som exporterar varor eller tjänster. “De är naturligtvis också större förlorare om Trump vinner eftersom han har åtgärder för protektionism och minskad frihandel. Clinton har också svängt lite åt det hållet, men betydligt mindre än Trump. Om hon vinner är det troligtvis en fråga som hon inte kommer driva särskilt hårt”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

De inskränkningar som Donald Trump vill se i frihandeln är dock främst riktade mot lågkostnadsproducenter, som Kina och Mexiko, och inte mot Europa. Men enligt Johan Javeus är det svårt att begränsa sådana aktiviteter till bara några få länder.

“Om ett land är mer protektionistiskt och höjer tullarna, då höjer nästa land också. Men åsikten att frihandel är jättebra i alla lägen är utmanad inte bara i USA, utan det finns en skepsis även i Europa”.

Handelskrig. “Oavsett vem som vinner kommer det bli mer protektionism. Ser vi Clinton som president blir det inte så stor skillnad i politiken jämfört med idag. Det kan det däremot bli med Trump”, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

I ett värsta scenario, beroende på vad Donald Trump kan få igenom i kongressen och vilka förslag han faktiskt kommer gå vidare med, så skulle det kunna bli ett fullskaligt handelskrig med Kina eftersom Trump har hotat med strafftullar på 45 procent mot landet, menar hon.

“Ponera att det sker och att det blir motåtgärder från Kina. Det är något som kan påverka alla svenska bolag. Ta en mobiltelefon till exempel som är sammansatt av massa olika delar från olika delar av världen, då skulle företagen behöva se över sina produktionsprocesser och det skulle ha en negativ effekt”, säger hon.

Vad kan mer hända?

Enligt Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie, är det svårt att ha en säker uppfattning eftersom Trumps ekonomiska politik är svårbedömd.

“Du kan dock utgå från att Trump höjer konfliktnivån i handelsfrågor. Vår tids protektionism kan handla om digitala tullmurar - och med det ökade hinder för dataflöden”.

Det har Sverige inget intresse av, menar han.

“Våra företag är till stor del globala och digitaliserade. Ta till exempel våra spelbolag, de skulle kunna påverkas. Med mer protektionism ökar risken för dubbelbeskattning och även risken för att det ska bli fler tvister om var skatten ska betalas”, säger han.

Han menar att Donald Trumps slogan, “Make america great again”, är ganska talande för vilken riktning kandidaten tänkt sig. Särskilt det sista ordet.

“Det signalerar en blick bakåt snarare än framåt. I sin ekonomiska politik har han ett större intresse för den traditionella industrin än för techinustrin. Men eftersom han är icke-koherent vet vi inte vilken policy som kommer ut”, säger han.

Och hur påverkas Silicon Valley av de båda kandidaternas politik?
 

Om invandringen beränsas, som Donald Trump förespråkar, kan så klart inflödet av talanger komma att minska. Däremot är det troligt att båda kandidaterna kommer måna om de inhemska företagen generellt.

“Man ska inte underskatta att det finns en hel del nationalism och egenintresse när det gäller att tillvarata nationella bolag. När Ericsson till exempel var stort för femton år sedan var det som var bra för dem i princip bra för Sverige. USA gör på samma sätt, de värnar sina stora bolag där Google är ett och Apple ett annat, det tror jag att båda presidentkandidaterna kan vara rätt måna om”, säger Johan Javeus.

Dessutom vlll både USA och Europa åt de stora techbolagens skatteinbetalningar.

Enligt Henrik von Sydow på Carnegie kan den striden skärpas med en mer "isolationistisk" politik, som Trump förespråkar.

“Skattestriden mellan Europa och USA skärps om det blir mer ekonomisk nationalism i USA. Vilket vi kanske också kommer se i Europa. Det finns en risk för mindre respekt för globala skatteregler och att vi får se fler aktivistiska nationella skattemyndigheter”, säger han och fortsätter:

“Tendensen till en ökad dragkamp om bolag som skattebas kommer att öka oavsett vem som blir president. Däremot har Clinton större respekt för internationell koordinering av handels- och skatteregler och för fortsatt öppenhet. Hennes handelspolitik kommer över tid vara en fortsättning av vad vi sett med Obama”.

Breakits Erik Wisterberg håller valvaka så om du själv planerar att vara uppe kan du följa oss på sajten och i sociala medier.

Läs mer