Hur går det egentligen för crowdfundingplattformen Pepins?

Crowdfunding Gräsrotsfinansiering
Hur går det egentligen för crowdfundingplattformen Pepins?

Kent Söderström, vd på Pepins. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Hittills har ungefär 200 miljoner kronor investerats i företag via plattformen Pepins. Nu jagar bolaget en ny milstolpe: 100.000 registrerade investerare.

Pepins är ett bolag som verkar inom equity crowdfunding, det vill säga aktieandelsbaserad gräsrotsfinansiering. På sajten får privata aktiebolag, oftast tillväxtbolag, möjligheten att lägga upp erbjudanden om att investera i dem via särskilt uppsatta publika holdingbolag. Tanken är att exempelvis startups på så sätt ska kunna få in externt kapital från ett större antal investerare, samtidigt som man tar sig runt osäkerheterna kring spridningsförbudet i aktiebolagslagen

I våras lanserade Pepins, som grundats av techprofilen Anders Sjunnesson, sin plattformen med backning från bland annat finansprofilen Per H Börjessons investmentbolag Spiltan. Sedan dess har en rad bolag stängt framgångsrika emissioner via tjänsten. Totalt handlar det om 200 miljoner kronor som investerats via plattformen.

Mest uppmärksammad var speljätten Paradox, som bjöd ut aktier för 100 miljoner kronor.

Hur det går rent finansiellt för bolaget bakom crowdfundingplattformen har däremot varit mindre klart. Men nu visar bolagets färska kvartalsrapport att pengarna har börjat rulla in.

Under tredje kvartalet ökade bolagets omsättning med nästan 500 procent, till 5 miljoner kronor jämfört med samma period föregående år.

Som jämförelse hade den största konkurrenten, Fundedbyme, en nettoomsättning på 2 miljoner kronor för hela 2015.

“Det har varit fantastiskt inspirerande resa från lanseringen. Vi har lyckats förverkliga hela vårt koncept och sett hur vi kan hjälpa med finansiering men även se att det har gjort skillnad med ökad tillväxt och försäljning för bolagen”, säger Kent Söderström, vd på Pepins.

Enligt Kent Söderström är det “emissionerna som driver tillväxten”. 

“Vi följer den utvecklingsplanen som sattes av styrelsen. Det gäller både omsättning och resultat. Sedan är det så att det kan variera med flera månader hur snabbt det går att få upp olika bolag på plattformen”, säger Kent Söderström.

Under årets nio första månader har bolaget omsatt ungefär 11,6 miljoner kronor och gjort en förlust på 4,2 miljoner kronor.

“Det här är ett tungt investeringsår för oss. Det handlar dels om att rekrytera personal men också marknadsföring. Det här är en växande finansieringsform som fortfarande behöver förklaras. Det har samtidigt gjort att vi har ökat vår bas med investerare rätt kraftigt under året”, säger Kent Söderström.

Totalt har bolaget nu närmare 20.000 registrerade investerare på plattformen. Hur många av dem som faktiskt har handlat några aktier vill inte Kent Söderström avslöja. Däremot berättar han att bolaget är långt ifrån nöjda med 20.000 investerare på sikt.

“Vi vill ha 100.000 investerare på plattformen”, konstaterar han.

När ska ni nå det målet?

“Vi har inte gett någon prognos men vi vill nå så långt som möjligt under 2017. Vår tillväxt är generellt beroende av investeringsklimatet", säger Kent Söderström.

Läs fler artiklar
LÄS MER