Influencer-aktörer i fejd - om snarlika namn och "certifieringar"

Influencers of Sweden Sweden Influencers
Influencer-aktörer i fejd - om snarlika namn och "certifieringar"

Viviana Canoilas

Reporter

Branschorganisationen Influencers of Sweden menar att företaget Sweden Influencers certifiering kan bli problematiskt och "lite jävigt". Samtidigt kritiserar Sweden Influencers nya Influencers of Swedens mycket snarlika namnval.

I förra veckan kunde vi rapportera att Linda Hörnfeldt, som tidigare grundade Sveriges första yrkesnätverk för bloggare, Better Bloggers, startat den nya branschorganisationen Influencers of Sweden. Vid hennes sida finns träningsbloggaren Sara Rönne och Clara "Underbara-Clara" Lidström i styrelsen.

Det primära uppdraget kommer vara att utbilda sina medlemmar, som kan vara allt från youtubers till Instagramprofiler, om rättigheter och skyldigheter som kreatörer och publicister. Dessutom vill man skapa debatt kring frågor som rör influencers.

Men de är inte ensamma. Nu meddelar branschorganisationen Sweden Influencers att de också erbjuder en certifiering och tänker utbilda företag som jobbar med influencers, skriver Dagens Media. 

"Anledningen till att vi har jobbat fram certifieringen är att vi märker av att företag ofta brister i sin kunskap på området, och vi får dagligen in exempel i mailen på olämpliga samarbeten", säger grundaren Käthe Nilsson till Dagens Media.

Linda Hörnefeldt på Influencers of Sweden menar att en sådan certifiering kan bli problematiskt och "lite jävigt". Samtidigt önskade hon att Sweden Influencers hade kontaktat henne för ett eventuellt samarbete. 

"Jag känner spontant att att uppgiften att ta fram en certifiering är ett jobb för en oberoende aktör, som en branschorganisation, och inte ett vinstdrivande företag, som själva jobbar med influencers", säger hon till sajten.

Käthe NiIlsson menar att de hade kontaktat Influencers of Sweden för ett samarbete, men fått ett nekande svar. 

"Däremot tycker vi att det är mer förvirrande med namnet Influncers of Sweden, och har därför varit i kontakt med styrelseordförande Clara Lidström för en öppen diskussion kring detta", säger hon till Dagens Media. 

Läs fler artiklar
LÄS MER