Efter miljardmissen - nu tar Börje Ekholm plats i Alibabas styrelse

Alibaba Investor
Efter miljardmissen - nu tar Börje Ekholm plats i Alibabas styrelse

Foto: Leo Sellén/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

En av svenskt näringslivs verkliga tungviktare går in i kinesisk e-handelsjätte.

Som chef för investmentbolaget Investors riskkapitalgren, IGC, låg Börje Ekholm bakom beslutet att sälja aktierna i det då relativt okända Alibaba 2004.

Det är så klart lätt att vara efterklok men med facit i hand var det ett korkat beslut. En uträkning som affärstidningen Dagens industri gjorde i samband med att Alibaba börsnoterades förra året visade att missen kostade Investor närmare 90 miljarder kronor, eller nästan halva Investors börsvärde.

Vad som låg bakom Börje Ekholms och de andra i Investor-ledningens beslut att sälja är oklart. Men nu får han i alla fall att på nytt stifta närmare bekantskap med det kinesiska e-handelsbolaget. Det är Svenska Dagbladet som berättar att Börje Ekholm går in i styrelsen för Alibaba. 

"Jag är glad att jag är föreslagen och ser fram emot ett spännande nytt internationellt styrelseuppdrag. Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter och samtidigt lära mig en hel del nytt", kommenterar Börje Ekholm sitt nya uppdrag.

Börje Ekholm var tidigare vd för Investor och är idag chef för maktbolaget investeringsbolag Patricia Industries. Han är också ordförande i börsoperatören Nasdaq och styrelseledamot i Ericsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER