"Shit happens" - Neo-investeraren Ola Rollén om häktningen

Breakit - "Shit happens" - Neo-investeraren Ola Rollén om häktningen

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Techinvesteraren och Hexagon-chefen Ola Rollén känner sig säker på att bli friad. "Jag trodde först att det var ett skämt", säger han om gripandet.

Börsens fram tills nyligen mest hyllade vd Ola Rollén har varit rubrikernas man de senaste veckorna. Först kom beskedet att han häktats för misstänkt insiderbrott. Sedan, i onsdags, tillkännagav databas-bolaget Neo Technology att Ola Rollén gått in som investerare i bolaget - i en kapitalrunda på över 300 miljoner kronor.

Under helgen släpptes Ola Rollén ur häktet, och på måndagen svarade han på mediernas frågor under en telefonkonferens från London.

Börsprofilen gav inga nya konkreta svar rörande själva utredningen, utan upprepade att det "inte vore lämpligt att uttala sig mer om detaljerna i fallet".

Däremot berättade han en hel del om sin personliga upplevelse av att gripas och sitta inlåst.

"Det var en chock. Jag trodde först att det var ett skämt", sa han om gripandet på Arlanda flygplats.

Rollén fick många frågor om hur han tror att utredningen mot honom kan påverka hans renommé i affärskretsar.

"Jag tror inte att man kan planera sitt liv. Ibland händer tråkiga saker. Det kan vara sjukdomar, det kan vara sådana här saker. Som de säger i USA: 'Shit happens, at times'", sa Rollén.

Angående svenska Neo Technology sa han att han inte vet om han kommer att gå in i styrelsen eller ej. Enligt Rollén var planen på förhand inte att han skulle gå in i styrelsen.

"Tanken var att jag skulle ha en rådgivande roll där vd:n för Neo skulle kunna ringa mig och ställa frågor", sa Ola Rollén.

Rollén berättade vidare att hans dator och mobil beslagtagits. Hexagons kontor i London har dock inte genomsökts.

"Nuförtiden behöver man inte göra husrannsakningar. Det räcker att ladda ner information från en dator eller mobiltelefon. Ni har väl hört talas om NSA?", sa Rollén.

Som sagt: Några nya detaljer om själva utredningen kom dock inte fram. Knäckfrågan är fortsatt om Ola Rollén anses ha haft insiderinformation när han köpte aktier i fingersensorbolaget Next Biometrics över börsen tidigare i höstas - samtidigt som Rolléns bolag Greenbridge förhandlade om att investera i Next genom en riktad nyemission.

Den riktade nyemissionen, och Rolléns investering i den, kan ha varit kurspåverkande information.

Har du missat bakgrunden till historien? Läs mer här.

FAKTA: Här är anklagelserna mot Hexagon-vd:n Ola Rollén

• Lördagen den 29:e oktober häktades i Ola Rollén i Oslo, efter ett beslut i Oslo tingsrätt.

• Anklagelsen är insiderhandel i den norska fingerprintkonkurrenten Next Biomterics. Ola Rollén bestrider anklagelsen ”å det starkaste”. 

• Enligt ett pressmeddelande från Ola Rolléns norska advokater gjordes köpet i Next via Greenbridge partners, som då var under etablering, i fjol.

• Ola Rollén kommer inte att kommentera saken innan den norska ekobrottsmyndigheten har kommit längre i sina efterforskningar. Han lovar att samarbeta fullt ut, och hoppas att utredningen kommer att ”bekräfta de faktiska förhållandena så snabbt som möjligt”. 

• ”Enligt vår syn är målet baserat på en felaktig förståelse av de faktiska och rättsliga förhållandena i saken”, skriver Ola Rolléns advokater i ett pressmeddelande. 

Källa: Hexagons pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER