Bakslag för Kollektiva – tvingas stänga ner en av sina fondtjänster

Breakit - Bakslag för Kollektiva – tvingas stänga ner en av sina fondtjänster

Viviana Canoilas

Reporter

Pensionsmyndigheten tvingar fondappen Kollektiva att stänga ner funktionen som låter kunder att byta fonder direkt i appen. Istället måste användarna nu gå in på myndighetens sajt för att genomföra byten.

Kollektiva har en tjänst som låter användarna se hur andra placerat sina premiepensioner. Kunderna kan också, genom att använda sitt eget bank-ID, byta fonder direkt via appen.

Nu har Pensionsmyndigheten satt stopp för tjänsten. I stället ska kunderna nu vända sig till myndighetens hemsida om de vill byta fonder, skriver Di Digital. 

”Våra fondval är kvar som tidigare, men vårt verktyg möjliggör inte bytet längre. I stället hänvisar numera våra kunder till Pensionsmyndighetens hemsida”, säger Nicklas Larsson på Kollektiva till sajten.

Det var i oktober i år myndigheten begärde att Kollektiva skulle stänga ner funktionen, efter skandalen kring fondbolaget Falcon Funds, där flera miljarder i pensionspengar har gått förlorade. 

Kollektiva har tidigare varit i kläm med Pensionsmyndigheten. I höstas förra året anmälde myndigheten Kollektiva till Konsumentverket för falsk marknadsföring och för brott mot lagen om finansiell rådgivning. 

Men efter att Kollektiva gjort vissa förändringar av sin tjänst lades det ärendet ner av Konsumentverket.

Collector Banks-grundaren Lena Apler och Sigma-grundaren Dan Olofsson har tidigare investerat i Kollektiva. 

Läs fler artiklar
LÄS MER