Sök

Hemnet på väg att säljas - "De har kommit överens om prislappen"

General Atlantic

Den svenske entreprenören Pierre Siri hoppas kunna ta över Hemnet. Foto: TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Entreprenörerna bakom Blocket och finansjätten General Atlantic förhandlar om att köpa Hemnet av mäklarna.

I juli stoppade Konkurrensverket den norska mediejätten Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet. Orsaken var att Schibsted redan ägde marknadstvåan i Sverige, Blocket Bostad.

Redan då fanns uppgifter om intresse från andra potentiella budgivare och nu är det intresset på väg att mynna ut i en konkret affär.

Enligt en av Breakits källor med insyn i processen är nämligen det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic tillsammans med två svenska techprofiler, Pierre Siri och Henrik Persson, i slutförhandlingar om ett köp av Hemnet. Ett team från budgivarna flögs tidigare i veckan in till Stockholm med uppdraget att sy ihop affären.

“De har kommit överens om prislappen, nu är det bara detaljer som återstår”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Hemnet ägs idag av Swedbank Fastighetsbyrå (34 procent), Mäklarsamfundet (25 procent), Fastighetsmäklarförbundet (25 procent) och Svensk Fastighetsförmedling (16 procent). När Schibsted bjöd på bostadssajten värderades hela bolaget till 1,5 miljarder kronor.

Det är oklart var prislappen ligger på nu men det är inte osannolikt att priset höjts.

Schibsteds bud arbetades fram innan resultatet för 2015 var känt. Det resultatet visade sig sedan bli mycket starkt - en ökning med över 100 procent till 52 miljoner kronor.

Bakom General Atlantic står den amerikanske mångmiljardären Charles Feeney.

Pierre Siri och Henrik Persson har, från ett svenskt perspektiv, en ännu mer kittlande bakgrund.

Pierre Siri var den som i praktiken tog radannonssajten Blocket från ett källarföretag till ekonomisk succé.

Efter att ha sålt sin första startup, undersökningsföretaget Intelligence, till amerikanska Jupiter för cirka 50 miljoner kronor fick han år 2000 nys om en liten men snabbväxande radannonssajt: Blocket.

Pierre Siri köpte 35 procent av aktierna och blev Blockets vd. Några år senare köpte Aftonbladet majoriteten av Blocket (idag är Blocket en del av Schibsted) och Pierre Siri fortsatte som vd fram till 2006 innan han blev vd för Hitta.se. Idag bor Pierre Siri i Dubai.

Henrik Persson inledde sin karriär som aktieanalytiker och ekonomijournalist men rekryterades till investmentbolaget Kinnevik. Där blev han efter några år ansvarig för uppbyggnaden av stora delar av Kinneviks e-handelsportfölj.

Styrelseordföranden Cristina Stenbeck var den som från ägarhåll drev igenom strategiskiftet mot e-handel i sfären men Henrik Persson var utan tvekan en av de viktigaste personerna bakom själva genomförandet.

Bland annat var han aktiv i Kinneviks extremt framgångsrika investering i den ryska Blocket-kopian Avito, idag värderad till mellan 5 miljarder och 10 miljarder kronor.

Pierre Siri och Henrik Persson har uppbackning från det svenska investmentbolaget Vostok som gått in med dryga 60 miljoner kronor i deras riskkapitalbolag Merro som nu formellt lägger budet på Hemnet.

Läs mer