3D-skrivarbolaget Cellink noteras – aktiekursen rusar kraftigt

3D-skrivarbolaget Cellink noteras – aktiekursen rusar kraftigt

En av Cellinks 3D-skrivare. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Kursen gick upp med 85 procent bara första halvtimmen efter att Göteborgsbolaget Cellink ringde i klockan.

Cellink har hajpats rejält inför noteringen av bolaget och noteringsemissionen övertecknades tio gånger om. Det var därför ingen överraskning att aktiekursen drog iväg direkt efter noteringen.

Bolaget noterades med ett börsvärde på ungefär 150 miljoner kronor, med en teckningskurs på 26 kronor. Under de första minuterna ökade aktiekursen kraftigt och i skrivande stund, 09:30, har den gått upp med över 85 procent.

Vi rapporterade först om Cellink under GBG Tech Week i våras när bolaget vann en pitchtävling. Cellink har tagit fram en 3D-skrivare men istället för att skriva ut plastprylar kan bolaget trycka ut mänsklig vävnad med hjälp av det man kallar biobläck.

Det innebär att man till exempel kan 3D-skriva ut hudceller åt kosmetikindustrin eller på sikt till och med 3D-printa hela organ åt människor som behöver nya.

För knappt en månad sedan annonserade bolaget att man är på väg till börsen. I samband med noteringen görs även en nyemission på 23 miljoner kronor. Något snack om att casha hem verkar det dock inte vara. Bolagets grundare och befintliga investerarer är själv med och täcker närmare hälften av emissionen.

Innan noteringen kontrollerade grundarna Hector Martinez och Erik Gatenholm drygt 67 procent av bolaget. Med den nuvarande aktiekursen betyder det att grundarna är värda över 125 miljoner kronor.

Bland storägarna finner man även den svenske industrimannen Carl Bennet, huvudägare i medicinteknikbolaget Getinge, och Göran Nordlund, operativ styrelseordförande för fiberteknikbolaget Hexatronic. De två satt på 3,9 respektive 10,5 procent av aktierna innan noteringen.

Läs fler artiklar
LÄS MER