Här är Microsofts Slack-utmanare – och Slacks syrliga känga

Breakit - Här är Microsofts Slack-utmanare – och Slacks syrliga känga

Microsoft teams släpptes i går. Foto: Bilder ur Microsofts reklamfilm.

Erik Wisterberg

Reporter

Kan Microsoft Teams bli ett hot mot kommunikationstjänsten Slack?

Efter Slacks intåg på marknaden har de stora nätjättarna mobiliserat.

• Facebook rullade nyligen ut sin Slackutmanare ”Workplace”.

• I går var det dags för Microsofts variant. Bolaget presenterade på ett stort event i New York sitt chatbaserade arbetsverktyg ”Microsoft teams”.

”Microsoft Teams är en helt ny upplevelse som för samman människor, samtal och innehåll – tillsammans med verktygen som team behöver – så att de enkelt kan samarbeta för att åstadkomma mer”. 

Meningarna går dock isär kring hur banbrytande Microsofts drag egentligen är. Techcrunchs skribent Ron Miller kallar upplevelsen för en déjà vu.

”Det du har här är en tio år gammal i idé kring hur man ska kommunicera och samarbeta i bolag, med en distinkt Microsoft-twist”, skriver han

Det som talar för att Microsoft på allvar kan bli ett hot mot Slack är den räckvidd bolaget har. Många arbetsplatser har Microsofts molnbaserade plattform Office 365, som kopplar samman bland annat e-post, kalender och dokumenthantering med populära standardprogram program som Word och Excel. 

Microsoft Teams erbjuds från starten till betalande företagskunder med Office 365-abonnemang, i 181 länder. Microsoft teams släpps mot den breda marknaden under det första kvartalet 2017.

Gänget bakom Slack valde inför gårdagens Microsoft-event att agera proaktivt på sant utmanarmanér. 

I en helsidesannons i New York Times papperstidning gav Slack ”vänskapliga råd” under rubriken "Dear Microsoft".

”Först och främst, det är inte funktionerna som verkligen spelar roll. Du kommer inte att kunna skapa något som folk verkligen älskar genom att göra en lång lista på Slacks funktioner och sätta en bock i alla dessa rutor. Revolutionen som har lett till att miljontals människor dras till Slack har varit, och kommer fortsatt av vara, driven av någonting mycket djupare”, skrev Slack i den mycket långa annonstexten som även kan läsas på bolagets blogg

Texten avslutas med att Slack är här för att stanna. Många tolkade dock utspelet som att människorna på Slack känner sig hotade av Microsofts drag.

Klart är att kriget om att bli navet i företagens kommunikation trappas upp rejält när både Microsoft och Facebook är med och slåss om kakan. 

Här kan du spana in hur Microsoft teams fungerar. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER